Nieuwe Europese crypto wetgeving in werking

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Vandaag is een belangrijke dag voor stablecoins en crypto in het algemeen. De veelbesproken Markets in Crypto Assets (MiCA) crypto wetgeving gaat in werking. Het is opgesteld door de Europese Unie en zal de stablecoin markt in de EU waarschijnlijk sterk beïnvloeden.

Wat is de MiCA?

MiCA richt zich voor een belangrijk deel op stablecoins, waar strengere regels voor gaan gelden. Zo geldt er een limiet voor het totaal aantal dagelijkse transacties (onder de 1 miljoen).

Bovendien mogen de dagelijkse transacties geen waarde hebben van boven de 200 miljoen euro, of ze nu on-chain of off-chain plaatsvinden. Overigens gelden deze transacties alleen als ze bij minstens één partij binnen de Europese Unie plaatsvinden.

Welke regels gelden er voor de nieuwe crypto wetgeving?

De nieuwe crypto wetgeving heeft veel impact op stablecoins als Circle (USDC) en Tether (USDT). Zo gelden er strengere transactielimieten. De kans is zelfs aanwezig dat Tether verboden wordt binnen de Europese Unie.

Dat gebeurt wanneer het de bekende stablecoin niet lukt om een e-money licentie te bemachtigen. In dat geval mag het niet meer actief zijn op de Europese cryptomarkt. Hetzelfde geldt voor USDC. Dat is dus nog wel even spannend voor de teams achter deze stablecoins.

Waarom voert de EU strengere wetten voor stablecoins in?

De strenge crypto wetgeving gaat niet zomaar van kracht. De EU wil ermee voorkomen dat stablecoins een serieus alternatief worden voor de euro. Voor Europese beleidsmakers is het een schrikbeeld dat de euro uiteindelijk vervangen wordt door Tether of een andere stablecoin. De EU ziet MiCA dan ook als een manier om het monetaire systeem te beschermen.

Betere regulatie noodzakelijk

Daarnaast vindt Brussel dat stablecoins beter gereguleerd moeten worden om financiële problemen te voorkomen. De stabiliteit van het financiële stelsel in Europa mag op geen enkele manier in gevaar komen.

Ook de consument speelt een belangrijke rol bij het invoeren van de wet. Zo is het wel eens voorgekomen dat een stablecoin loskomt van de valuta die het nabootst. Daardoor keldert de waarde van de token aanzienlijk en gaat er ontzettend veel geld verloren.

De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws: