Nederlandse overheid pakt crypto influencers aan

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

De opmars van digitaal geld heeft ook een ander fenomeen met zich meegebracht: crypto influencers. Op social media kom je ze constant tegen. De Nederlandse overheid is daar echter niet blij mee en treft maatregelen. Over niet al te lange tijd komt er een nieuwe wet die het crypto influencers behoorlijk lastig gaat maken.

’Misleiding’ of echt succesverhaal?

Volgens de overheid worden veel mensen misleid door crypto influencers met grote succesverhalen die in werkelijkheid gebakken lucht blijken. Mogelijk zijn misleidende berichten en reclames binnenkort verleden tijd.

Wel is het een behoorlijke uitdaging om te bepalen wat ‘misleiding’ precies is. Stel je voor dat een crypto influencer op Instagram een berichtje plaatst waarin hij of zij vertelt dat je een bepaalde cryptomunt moet kopen. Is dat dan misleiding of niet?

MiCA: strengere crypto wetgeving in de EU

De strengere regels rondom crypto gaan niet alleen gelden in Nederland, maar in de hele Europese Unie. Eerder dit jaar keurde de Europese Commissie de zogeheten ‘Markets in Crypto Assets’ goed, simpelweg afgekort tot ‘MiCA’. Na de invoering volgt verscherpt toezicht op handelsplatformen en zogeheten stablecoins.

Nationale wetgeving

Alle lidstaten maken gebruik van deze wet. Er is echter ook wetgeving op nationaal vlak noodzakelijk en daar komt de Nederlandse overheid in beeld. Die wil voorgoed afrekenen met de ‘misleiding’ en ‘illegale promotie’ van crypto influencers. Het uiteindelijke doel is om de (Nederlandse) consument beter te beschermen.

Wanneer is de nieuwe wet van kracht?

De nieuwe Nederlandse wet laat nog even op zich wachten. Waarschijnlijk zal het na de zomer aan de Raad van State worden voorgelegd. Ook daarna is het nog even wachten.

Als het goed is gelden er pas vanaf 2024 andere regels op crypto gebied. Zal dit invloed hebben op Bitvavo of andere exchanges? We wachten rustig af!

Voordelig en veilig jouw crypto kopen? Goed nieuws! Bitvavo geeft momenteel 20 euro GRATIS Crypto weg en laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *