Miljoenenboete voor Crypto.com

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

De Nederlandsche Bank houdt streng toezicht op de activiteiten van crypto exchanges in ons land. Dat blijkt maar weer nu Crypto.com een flinke boete van 2,85 miljoen euro heeft ontvangen.

Het bedrijf moest zich melden bij DNB maar heeft verzaakt om dit te doen. Eerder ontvangen Coinbase en Binance om dezelfde reden een torenhoge boete van 3,3 miljoen euro.

Wat is de Wwft?

In Nederland geldt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) Dit betekent dat ieder crypto bedrijf op Nederlandse bodem zich moet registreren bij DNB. Deze verplichting geldt sinds mei 2020. Crypto.com heeft zich om onduidelijke redenen niet gemeld en heeft daardoor een boete ontvangen. Die is blijkbaar al opgelegd op 2 oktober 2023, maar het nieuws is nu pas bekend.

Waarom bestaat deze wet?

De Wwft bestaat natuurlijk niet zomaar. De overheid heeft deze wet ingesteld zodat toezichthouders beter zicht hebben op illegale activiteiten en criminele geldstromen uit de cryptowereld.

Al sinds de komst van Bitcoin in 2009 is dit een groot probleem. Zodoende zijn crypto bedrijven in Nederland verplicht om zich te melden bij DNB. Ook moeten ze bij de toezichthouder meteen melding maken van verdachte transacties.

Waarom moet Crypto.com een hogere boete betalen?

DNB geeft doorgaans een boete van 2 miljoen euro. Crypto.com moet echter meer betalen omdat het een zeer groot klantenbestand heeft. Daarnaast geeft DNB als reden voor de verhoogde boete een ‘het concurrentievoordeel van Crypto.com’ omdat het geen kosten had om de Wwft na te leven.

Reactie van Crypto.com

Het melden van verdachte transacties is niet gebeurd omdat toezicht door DNB ontbrak. En daar is de toezichthouder niet blij mee. Ondertussen heeft Crypto.com bezwaar gemaakt tegen de boete. Deze zaak is dus nog niet afgelopen. Stay tuned!

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws: