JPMorgan verwacht leegloop van miners na Bitcoin halving

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

In april 2024 zal de volgende Bitcoin halving plaatsvinden. Bij block 840.000 zal de zogeheten ‘reward’ dalen van 6,25 naar 3,125 Bitcoin per block. Dit heeft ongetwijfeld effect op het gedrag van miners. En dat zal niet alleen maar positief zijn, zo voorspelt de prestigieuze bank JPMorgan.

Wat is mining?

Bitcoin (BTC) is een van de cryptocurrencies die je kunt minen. Dit houdt in dat miners een concurrentiestrijd met elkaar aangaan om wie het eerste een cryptografische oplossing kan vinden.

Wie wint mag een nieuw transactieblok aan de blockchain toevoegen en, heel belangrijk, ontvangt een mining reward. Deze beloning voor het oplossen van een complexe rekensom halveert bij Bitcoin elke vier jaar.

Welke gevolgen heeft een Bitcoin halving?

De Bitcoin halving is een van de grootste gebeurtenissen binnen het ecosysteem van de wereldberoemde cryptocurrency. Eerdere halveringen van de block reward vonden plaats in 2012, 2016 en 2020. Ze brachten allemaal een flinke koersstijging teweeg.

Voor Bitcoin miners zijn de gevolgen van een halving echter niet alleen maar positief. Het zorgt voor hogere productiekosten om BTC te minen en niet iedere miner kan dat opbrengen. Zodoende verwacht de bank JPMorgan een leegloop van miners in april 2024.

Waarom zal een deel van de miners er mee stoppen?

Een halving zorgt doorgaans voor een koersstijging omdat het aantal nieuwe cryptomunten dat in omloop wordt gebracht ook halveert. Dit zorgt voor meer schade en daardoor stijgt de koers van een crypto als Bitcoin.

Miners hebben echter nog meer de helft aan omzet in BTC. De kosten om de cryptomunt te minen verdubbelen, terwijl miners er minder aan overhouden. Volgens JPMorgan zullen veel miners er in 2024 dan ook de brui aan geven.

Daling van de totale rekenkracht

De bank verwacht na de BTC halving zelfs een daling van 20 procent van de totale rekenkracht die miners met elkaar inzetten. Dit komt door het feit dat minder efficiënte hardware niet meer zal worden gebruikt.

De meest zwakke miners doen dus niet meer mee, en dat heeft direct gevolgen. Maar de mogelijke leegloop heeft ook een positief puntje: voor miners die blijven is het een stuk eenvoudiger om nieuwe Bitcoins te minen.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *