Gaat de SEC de strijd aan met Robinhood?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Dat het niet zo botert tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en crypto bedrijven is algemeen bekend. De financiële waakhond heeft inmiddels een nieuwe crypto-handelsdienst op het oog: Robinhood. Die ontving vandaag van de SEC het bericht dat de Securities Act van 1934 mogelijk is overtreden. Wat is er precies aan de hand?

Wat is een ‘Wells Notice’?

Vandaag viel er een zogeheten ‘Wells Notice’ op de deurmat van Robinhood. In dit document staat dat de SEC hoogstwaarschijnlijk een procedure zal beginnen omdat de crypto-handelsdienst mogelijk de effectenwetgeving heeft overtreden. Voordat de toezichthouder definitief stappen onderneemt, moet Robinhood bewijzen dat het geen enkele wet heeft overtreden.

Waarom stuurt de SEC een officiële waarschuwing?

Het document van de SEC is dus een officiële waarschuwing. Uiteraard is het bedrijf daar helemaal niet blij mee. Woordvoerders geven aan dat er juist geprobeerd is om samen te werken met de financiële waakhond. Dit om situaties zoals bij Coinbase en Binance te voorkomen.

Deze exchanges kregen te maken met een aanklacht van de SEC. Reden? Het mogelijk overtreden van de effectenwetgeving. Als reactie daarop verwijderde Robinhood enkele cryptocurrencies die volgens de SEC aanklacht onder ‘effecten’ vielen. Dit zijn Solana (SOL), Polygon (MATIC) en Cardano (ADA).

Wat betekent dit voor Robinhood?

Dan Gallagher is werkzaam als ‘Chief Legal, Compliance and Corporate Affairs’. Een hele mond vol, maar het betekent dat hij zich bezig houdt met (mogelijke) rechtszaken tegen Robinhood. Opvallend genoeg werkte hij ooit ook als commissaris van de SEC.

Volgens hem is er weinig reden tot zorg. Alle activa op het platform zijn in de ogen van Gallagher geen effecten. Hij wil juist graag in gesprek met de SEC om een eventuele rechtszaak af te wenden. Die heeft volgens Gallagher weinig kans van slagen.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws: