Cryptomunt Petro stopt in Venezuela

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

In 2018 was het groot nieuws: Venezuela kreeg een eigen cryptomunt. Het droeg de naam Petro en moest hét antwoord zijn op traditionele valuta. Helaas is het hele project op een fiasco uitgelopen. De Venezolaanse cryptomunt stopt ermee.

Wat moest Petro gaan veranderen?

De komst van Petro in 2018 zou het betaalverkeer in Venezuela voorgoed veranderen. De overheid probeerde met behulp van digitale valuta verschillende Amerikaanse sancties te omzeilen. Zodoende gebruikte de overheid de munt om betalingen te doen. Uiteraard mocht de gewone bevolking er ook gebruik van maken. Daarbij werd hun waarde uitbetaald in traditionele valuta.

Waarom de cryptomunt volledig mislukte

De cryptomunt kreeg de afgelopen zes jaar simpelweg geen voet aan de grond. Het werd voornamelijk gebruikt voor bepaalde diensten die betrekking hadden op de overheid, zoals het betalen van verkeersboetes. Weggebruikers die de fout ingingen kregen een boete in Petro’s, maar moesten het vervolgens in traditionele valuta betalen. Dat was uiteraard niet de bedoeling.

Corruptieschandaal betekende doodsteek

De gewone bevolking van het land begreep echter vrij weinig van de digitale munt. Daar bovenop kwam nog een politiek schandaal rondom het hele project. Mogelijk speelden transacties met crypto een grote rol bij corruptie rondom oliewinning in Venezuela. Er volgden meerdere arrestaties en olieminister Tareck El Aissami moest zelfs aftreden.

President doet laatste poging

De president van Venezuela deed in 2020 nog een laatste poging om het project te reanimeren. Alle luchtvaartmaatschappijen die vlogen vanaf de hoofdstad Caracas moesten Petro gebruiken bij het betalen van brandstof. Ondanks verwoede pogingen van de president spraken steeds meer mensen van ‘oplichterij’ als het om Petro ging. Kortom: einde verhaal.

’De Petro is dood’

Vanaf maandag zijn de digitale wallets van Petro gebruikers niet meer te gebruiken. Al het resterende geld wordt omgezet in Venezolaanse Bolivar. De woorden van de Venezolaanse cryptopartij op social media liegen er niet om: ‘De Petro (PTR) is officieel dood’.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *