Beperkingen voor crypto in Rusland

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Vanaf 1 september geldt veel strengere crypto wetgeving in Rusland. Burgers mogen alleen digitale valuta uit het land zelf gebruiken. Door middel van deze nieuwe regels wil de Russische overheid meer controle krijgen over de financiële markt. De Russische commissie voor financiële markten steunt de wet die buitenlandse crypto zo veel mogelijk buiten de deur moet houden.

Waarom ontmoedigd Rusland het gebruik van crypto?

Het ontmoedigen van digitale valuta uit het buitenland heeft een belangrijk doel, namelijk het versterken van de roebel. De munteenheid van Rusland moet een sterkere positie krijgen. Zodoende is er alleen ruimte voor digitaal geld uit het land zelf, zoals de digitale roebel. Cryptomunten horen daar dus niet bij.

Exchanges mogen nog steeds

De Russische overheid wil niet dat cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) een alternatief vormen voor de roebel. Dit betekent echter niet dat crypto helemaal verboden wordt in het land.

Zo kun je op diverse internationale betalingsplatforms transacties verrichten met Tether. Wel zijn de mogelijkheden van crypto bedrijven en exchanges vanaf september beperkt. Wanneer iemand bijvoorbeeld een exchange wil oprichten moet dat binnen de wettelijke regels van de Russische overheid vallen.

Crypto mining toegestaan

Er komt dus geen einde aan de exchanges in Rusland.Ook bedrijven die crypto minen mogen verder gaan met hun diensten. Wel moeten ze goedkeuring hebben van de centrale bank. De reden voor het toestaan van minen kun je misschien wel raden: het levert zeer veel belastinginkomsten op voor Rusland.

Discussies in het Kremlin

Overigens is niet iedereen het eens over de strengere crypto wetgeving in Rusland. Er zijn aardig wat discussies over gevoerd in het Kremlin. Zo pleit de vicevoorzitter van de commissie voor economisch beleid voor duidelijke crypto regels en geen verbod.

Anton Siluanov is de huidige minister van Financiën en vindt het geen probleem dan de burgers met crypto in binnen- en buitenland kunnen betalen. Wel moet er meer openheid rondom digitaal geld komen. Die opent de deur voor het gebruik van crypto in de internationale handel, zo stelt onder andere de president van de Russische Centrale Bank.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws: