Wat is Pump and Dump?

“Pump and Dump” is een term die wordt gebruikt om een illegale en misleidende markt manipulatiepraktijken te beschrijven die voorkomen in de wereld van cryptocurrencies en andere financiële markten in het algemeen.

Het is een oplichtingspraktijk waarbij fraudeurs de prijs van een activum kunstmatig verhogen (pumpen) door positieve informatie te verspreiden. Dit doen ze om het vervolgens snel te verkopen (dumpen) zodra de prijs stijgt, waardoor investeerders verlies lijden.

Lees hieronder snel verder hoe pump and dump in zijn werk gaat, welke risico’s eraan kleven, waarom het gevaarlijk is en bovenal hoe jij jezelf er tegen kan beschermen.

Het proces van Pump and Dump

Het proces van pump and dump omvat meestal de volgende stappen:

 1. Promotie: Fraudeurs promoten een bepaalde cryptocurrency met misleidende informatie en beloften van aanzienlijke prijsstijgingen.
 2. Kopen: De promotors kopen grote hoeveelheden van de cryptocurrency die ze promoten, vaak wanneer de prijs laag is.
 3. Opdrijven van de prijs: Door grote hoeveelheden te kopen en positieve berichten te verspreiden, drijven de promotors de prijs van de cryptocurrency kunstmatig omhoog.
 4. Verkopen: Zodra de prijs aanzienlijk is gestegen en nietsvermoedende investeerders geïnteresseerd zijn geraakt, verkopen de promotors hun posities, wat leidt tot een sterke daling van de prijs.
 5. Verlies voor investeerders: Investeerders die laat zijn ingestapt, lijden vaak grote verliezen omdat ze de cryptocurrency hebben gekocht tegen een prijs die kunstmatig is opgedreven en daarna snel instort.

Wat zijn de risico’s van Pump and Dump?

Aan pump and dump kleven aanzienlijke risico’s:

 • Verlies van kapitaal: Investeerders die deelnemen aan een Pump and Dump-programma’s kunnen hun geïnvesteerde geld volledig verliezen, aangezien de prijzen snel instorten.
 • Wettelijke gevolgen: Pump and Dump-praktijken zijn illegaal in de meeste rechtsgebieden en kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging.
 • Beschadiging van het vertrouwen: Dergelijke manipulaties beschadigen het vertrouwen in de crypto-industrie en kunnen investeerders afschrikken.

Bescherming tegen Pump and Dump

Om jezelf te beschermen tegen Pump and Dump-programma’s is het belangrijk om:

 • Wees waakzaam: Wees sceptisch over beloften van snelle winst en doe grondig jouw eigen onderzoek voordat je investeert in een cryptocurrency.
 • Voorkom emotionele reacties: Laat je niet meeslepen door opwinding en angst op basis van plotselinge prijswijzigingen.
 • Diversifieer je portfolio: Spreid je investeringen om het risico te verminderen.

Conclusie

Pump and Dump is een schadelijke praktijk voor de algehele cryptocurrency-markt die bedoeld is om nietsvermoedende investeerders te misleiden en op te lichten.

Het is daarom belangrijk voor investeerders om waakzaam te zijn, grondig eigen onderzoek te doen en op hun hoede te zijn voor beloften die te mooi lijken om waar te zijn.

Het vermijden van betrokkenheid bij dergelijke praktijken is essentieel om financiële verliezen te voorkomen en de integriteit van de crypto-industrie te behouden. Is het te mooi om waar te zijn, dan is het dat vaak ook 😉

Deze oplichtingspraktijken voorkomen? Doe dan aub eerst voldoende kennis op door bijvoorbeeld het volgen van een crypto cursus voor beginners >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *