Wat is een Bearmarkt?

Een “bearmarkt” is een term die wordt gebruikt in financiële markten, zoals bijvoorbeeld de wereld van cryptocurrencies, om een periode van aanhoudende prijsdalingen en algemeen pessimisme te beschrijven.

In een bearmarkt ervaren activa zoals aandelen of cryptocurrencies doorgaans een neerwaartse trend, wat leidt tot terughoudendheid bij investeerders en een afname van koopinteresse.

Lees hieronder snel verder voor een uitgebreide uitleg over de kenmerken van een bearmarkt is, wat de oorzaken zijn en hoe deze zich verhoudt tot een “bullmarkt.”

Kenmerken van een Bearmarkt

Een bearmarkt wordt gekenmerkt door de volgende elementen:

  • Prijsdalingen: De prijzen van activa dalen gedurende een langere periode, vaak met 20% of meer vanaf recente hoogtepunten.
  • Pessimisme: Investeerders hebben doorgaans een negatieve kijk op de markt en anticiperen op verdere prijsdalingen.
  • Lagere handelsvolumes: Het handelsvolume daalt omdat investeerders terughoudend zijn om te kopen in een dalende markt.
  • Economische onzekerheid: Een bearmarkt kan vaak samenvallen met economische onzekerheid of recessie.

Oorzaken van een bearmarkt

Bearmarkten kunnen om verschillende redenen ontstaan:

  • Economische terugval: Een economische recessie kan leiden tot lagere inkomsten en winstvooruitzichten, waardoor investeerders terughoudend worden.
  • Overwaardering: Als activaprijzen te ver zijn gestegen, kunnen ze overgewaardeerd raken en worden ze geconfronteerd met correcties.
  • Negatieve sentimenten: Nieuws over geopolitieke spanningen, regelgeving wijzigingen of technische problemen kunnen het sentiment negatief beïnvloeden.

Bearmarkt versus Bullmarkt

Een bearmarkt staat in contrast met een “bullmarkt,” waarin prijzen stijgen en investeerders optimistisch zijn. Bullmarkten worden doorgaans geassocieerd met economische groei en toenemend vertrouwen in de markt. En vaak zie je ook nieuwe All-Time-Highs ontstaan.

Conclusie

Een bearmarkt is een financiële term die wordt gebruikt om een periode van prijsdalingen en pessimisme op de markt te beschrijven. Het is belangrijk voor investeerders om zich bewust te zijn van bearmarkten.

Dit omdat ze de waarde van hun portefeuille kunnen beïnvloeden en strategische beslissingen kunnen bepalen, zoals het aanpassen van beleggingsposities of het vasthouden aan lange termijn beleggingsstrategieën.

Wil je toch proberen jouw winsten te blijven behalen tijdens een Bearmarkt? Ontdek dan de broker Bybit. Hier kun je namelijk shortposities innemen en handelen op prijsdalingen.

Lees hiervoor onze uitgebreide Bybit review >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *