Wat is een Candlestick Chart?

Een “candlestick chart” ofwel een (kaarsgrafiek) is een van de meest gebruikte grafische hulpmiddelen in de technische analyse van financiële markten, inclusief de cryptomarkt. Het biedt gedetailleerde informatie over de prijsbewegingen van een activum gedurende een bepaalde tijdsperiode. Hoe het werkt? De betekenis van de kaarsen en het gebruik ervan lees je hieronder:

Candlestick Chart:

 1. Definitie: Een candlestick chart is een grafische weergave van de prijsbewegingen van een cryptocurrency of een ander financieel activum gedurende een specifieke tijdsperiode, zoals minuten, uren, dagen, weken of maanden. Elke kaars op de grafiek vertegenwoordigt de prijsactie gedurende die tijdsperiode.
 2. Hoe werkt het? Een enkele kaars bestaat meestal uit vier elementen:
  • Openingsprijs (Open): Dit is de prijs van het activum aan het begin van de tijdsperiode.
  • Sluitingsprijs (Close): Dit is de prijs van het activum aan het einde van de tijdsperiode.
  • Hoogste prijs (High): Dit is de hoogste prijs die tijdens die periode is bereikt.
  • Laagste prijs (Low): Dit is de laagste prijs die tijdens die periode is bereikt.
 3. Betekenis van kaarsen: De vorm en kleur van elke kaars bieden informatie over de prijsbeweging:
  • Bullish (Opwaarts): Een bullish kaars heeft een hogere sluitingsprijs dan openingsprijs en wordt vaak groen of wit weergegeven. Het geeft aan dat de prijs gedurende die periode is gestegen.
  • Bearish (Neerwaarts): Een bearish kaars heeft een lagere sluitingsprijs dan openingsprijs en wordt meestal rood of zwart weergegeven. Het geeft aan dat de prijs gedurende die periode is gedaald.
  • Lichaam en schaduwen: De “lichaam” van de kaars vertegenwoordigt het prijsbereik tussen open en dicht, terwijl de “schaduwen” de hoogste en laagste prijsniveaus markeren.
 4. Gebruik in technische analyse: Handelaren en analisten gebruiken candlestick charts om trends, omkeringen en prijspatronen te identificeren. Populaire patronen, zoals doji, hammer, en engulfing, kunnen worden gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.
 5. Tijdsintervallen: Candlestick charts kunnen worden weergegeven voor verschillende tijdsintervallen, zoals 1-minuutkaarsen, 1-uurskaarsen, dagelijkse kaarsen, enzovoort. Kortere intervallen zijn nuttig voor daghandel, terwijl langere intervallen geschikt zijn voor langetermijnanalyses.

Candlestick charts bieden een visuele en informatieve manier om de prijsbewegingen van cryptocurrencies te volgen en zijn een onmisbaar instrument voor handelaren en beleggers in de cryptomarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *