Daar is ie dan: de Bitcoin halving

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Terwijl wij in Nederland op één oor sliepen, vond er een historische gebeurtenis plaats op het Bitcoin (BTC) netwerk: de vierde halving. Voortaan ontvangen miners voor het minen van een blok 3.125 BTC in plaats van 6.25 BTC. Zo’n halving bestaat natuurlijk niet zomaar. Satoshi Nakamoto heeft het ontworpen om de inflatie van Bitcoin tegen te gaan en de schaarste van de munt te vergroten.

Wat is een Bitcoin halving?

Cryptobeleggers keken al maanden uit naar dit belangrijke moment, dat om de 210.000 blokken plaatsvindt. Dit komt neer op 1 keer per 4 jaar. Door deze nieuwe halving neemt de snelheid waarom nieuwe Bitcoins gecreëerd worden af.

Deze maatregel voorkomt inflatie en vermindert tegelijkertijd het aanbod van de cryptomunt. Mogelijk volgt daaruit een prijsstijging. De vorige drie halvings gebeurde dat wel, al duurde het de laatste keer een tijdje voordat de bull markt zich aandiende.

Minder beloningen voor miners

Voor miners is een halving minder gunstig. Ze ontvangen immers minder beloningen en hebben dus minder winst. Toch gaan ze niet bij de pakken neerzitten. Bekende grote BTC miners investeerden maanden geleden al in efficiënte mining apparatuur.

Goede voorbeelden daarvan zijn Riot Platforms en Marathon Digital, allebei grote BTC miners die zich goed hebben voorbereid op dit moment. Op ‘X’ stromen de reacties ondertussen binnen:

Crypto analist voorspelt waarde van 250.000 dollar

De afgelopen halvings leidden op de lange termijn tot een bullish sentiment op de cryptomarkt. Zo steeg de Bitcoin prijs na elke halving verder. De meningen zijn verdeeld over welk effect de halving dit keer zal hebben op de prijs van BTC. De bekende crypto analist Anthony Scaramucci denkt dat de waarde van de populaire cryptomunt binnen een jaar zal stijgen naar 250.000 dollar.

Deutsche Bank minder positief

Volgens Scaramucci spelen het verminderde aanbod van nieuwe Bitcoin munten én de toenemende adoptie van de cryptomunt een belangrijke rol bij de mogelijke koersstijging. De Deutsche Bank ziet de toekomst van Bitcoin minder rooskleurig in. De instelling verwacht geen prijsrally en misschien zelfs een koersdaling. We wachten rustig af.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws: