Cryptomarkt kleurt dieprood

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

‘Buy when there’s blood in the streets’ is een bekende uitspraak. Toch moet het veel beleggers vandaag pijn doen dat de cryptomarkt diep in het rood staat. Bitcoin gaat het weekend in met een verlies van 5 procent. Dit verlies valt in het niet bij Bonk, Pepe en TokenFi die rond de 30 procent verliezen. Wat is er aan de hand op de cryptomarkt?

Honderden miljoenen dollars aan liquidaties

De afgelopen dag vonden er ontelbaar veel handelsliquidaties plaats. Om precies te zijn 254.643, wat neerkomt op meer dan 800 miljoen dollar. Dit betekent dat beleggers verplicht zijn om hun cryptomunten te verkopen met verlies. Het waanzinnig hoge bedrag aan liquidaties stijgt waarschijnlijk nog wel even verder.

Liquidaties van ‘long’ posities

Verreweg de meeste liquidaties waren ‘long’. Dit betekent dat een crypto belegger speculeert dat de waarde van bepaalde cryptocurrencies gaat stijgen. Gebeurt dat niet, dan vindt er een zogeheten ‘liquidatie’ plaats. Dit betekent dat de belegger met verlies zijn posities moet verkopen. Vaak is dit automatisch ingesteld. De huidige crash op de cryptomarkt zorgt voor verschillende reacties op X:

Ook short posities gesloten

Een klein deel van de geliquideerde posities waren ‘short’. Dit is precies het tegenovergestelde van ‘long’, dus dat een belegger denkt dat de waarde van een crypto stijgt. Ondanks hun goede ‘gok’ verloor een deel van de beleggers toch geld. Mogelijk was de daling te groot, waardoor hun handelsposities alsnog werden geliquideerd.

Long squeeze zorgt voor crash

Liquidaties hebben veel invloed op het koersverloop op de cryptomarkt. Dat is wat we vandaag ook weer zien. Helaas kleurt de cryptomarkt door het sluiten van de posities momenteel bloedrood. Er is sprake van een neerwaartse spiraal die we ook wel aanduiden als de ‘long squeeze’.

Die laat zich vaak zien wanneer er veel volatiliteit is op de cryptomarkt. De komende Bitcoin halving speelt daar zeker een rol bij. Daarnaast zijn er spanningen rondom Israël en Iran, wat niet alleen de wereldpolitiek maar ook de financiële markten op scherp zet.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws: