Bitcoin miners verkopen weinig BTC vlak voor halving

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

De Bitcoin halving staat voor de deur. Dit betekent dat de inkomsten van miners waarschijnlijk flink gaan dalen. Je zou denken dat mining bedrijven een deel van hun BTC in de verkoop doen. In de praktijk blijkt dat echt niet het geval, wijst een onderzoek van crypto exchange Bitwise uit. Hoe kan dat?

Zeer laag verkoopniveau

Dat Bitcoin miners vlak voor de halving niet verkopen is opvallend. Eerder viel dit het bedrijf Cryptoquant ook al op. Na de halving zullen ze immers minder gaan verdienen. Het rapport met de data zegt iets anders en is hier te lezen.

Er staat onder andere in dat de 5 grootste miners in het eerste kwartaal van 2024 gezamenlijk slechts 2000 Bitcoin verkochten. Dit is relatief weinig wanneer je kijkt naar de hoeveelheid BTC die de miners gezamenlijk bezitten. Sterker nog, het verkoopniveau van BTC begin 2024 was het laagste in 2 jaar. In het vierde kwartaal van 2023 deden miners nog meer dan 7000 BTC van de hand.

Wat was de impact van vorige BTC halvings?

De vorige BTC halvings hadden veel impact op de cryptomarkt en de inkomsten van de miners. Die dalen om de vier jaar behoorlijk hard. In 2016 was dit 51 procent en in 2020 zo’n 40 procent.

Aan de andere kant is het misschien maar beter dat miners geen grote hoeveelheden BTC verkopen. Ze bezitten zo’n 3.4 procent van de totale voorraad van de cryptomunt. Dit komt neer op 700.000 BTC. Je kunt je voorstellen dat een massale verkoop een behoorlijke klap is voor de koers van de cryptomunt.

Positieve trend? De tijd zal het leren

Het gedrag van de miners is opvallend, maar ergens wel positief. Niet alleen omdat men niet massaal verkoopt, maar ook omdat er overeenkomsten zijn met december 2020. Vlak daarna begon er een bull run en van dat patroon lijkt nu weer sprake. Al kunnen we de toekomst natuurlijk niet voorspellen.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws: