Waarom Zou Je Beleggen Op De Lange Termijn? [2024]

Tips + Voor- En Nadelen Op De Lange Termijn!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
lange termijn beleggen tips linker zijkant

Veel mensen besluiten om een deel van hun geld te beleggen in aandelen of aandelenpakketten, de zogenaamde ETF’s.

Door deze beleggingen voor een lange tijd aan te houden, zorg je voor een minder groot risico en je rendement neemt meer toe op de lange termijn dan op de korte termijn.

In dit artikel zal daarom worden stilgestaan bij de vraag waarom je zou moeten beleggen op de lange termijn. Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen? En hoe doe je beleggen op de lange termijn?

En welke brokers zijn interessant voor de lange termijn? De belangrijkste tips & adviezen komen aan bod.

Lees hieronder snel verder!

Wat houdt beleggen op lange termijn in?

Wat is nu een investering op de lange termijn? Simpel gezegd beleg je in dit geval geld, meestal in aandelen van bedrijven, en die houd je voor een langere tijd vast. Zo maak je winst voor een langere periode, bijvoorbeeld tot aan je pensioen. Vaak is een dergelijke periode langer dan tien jaar.

Een belegger op de lange termijn noemt men ook wel een passieve belegger. Deze koopt aandelen, wanneer hij denkt dat deze in de toekomst meer waard zullen worden vanwege positieve bedrijfsresultaten of trends in de maatschappij die voordelig zijn voor het bedrijf.

Een passieve belegger doet dientengevolge meer en grondiger onderzoek, voordat hij belegt. Hij moet er immers zeker van zijn dat de waarde van een bedrijf uiteindelijk zal groeien. Bij een online broker koopt de passieve belegger deze aandelen.

De fundamentele analyse is cruciaal

Zoals in de vorige paragraaf reeds benoemd werd, is voor een passieve belegger een grondige research naar een bepaald bedrijf zeer belangrijk. Dit onderzoek naar een beursgenoteerd bedrijf wordt de fundamentele analyse genoemd, aangezien de fundamenten van een bedrijf onder de loep genomen worden.

Voor dit onderzoek worden persberichten, jaarverslagen en aandeelhoudersvergaderingen nagepluisd, waarbij gekeken wordt naar een aantal factoren:

 • De ontwikkeling van de omzet
 • De ontwikkeling van de winst
 • De schuldposities
 • De rentelasten
 • De kwaliteit van het bestuur
 • De toekomstverwachting van het bedrijf
 • De liquiditeit
 • Het politieke klimaat van het vestigingsland

De grondlegger van beleggen op de lange termijn

Wanneer men denkt aan beleggen op de lange termijn gaat dit hand in hand met de gedachte aan de Amerikaan Warren Buffett, die zweert bij een fundamentele analyse van bedrijven. Buffett focuste zich op de lone wolfs op de beurs, ergo de bedrijven die ondergewaardeerd werden door de beleggers bijvoorbeeld door kwaadaardige geruchten of tijdelijke tegenslag.

Buffett kocht hiervan aandelen na grondig onderzoek en hield deze bijzonder lang vast. En niet ten onrechte, aangezien de man in 2008 de rijkste man ter wereld was. Dit voorbeeld toont aan dat beleggen op de lange termijn absoluut zeer rendabel kan zijn.

Krijg je dan helemaal geen geld te zien in al die jaren?

De gedachte dat je ooit een flinke winst binnen hengelt, is natuurlijk een aangename gedachte. Maar je besteedt geld en ziet er tot die tijd niks van terug? Een voordeel van investeren in aandelen is dat bedrijven aandeelhouders vaker dividend uitbetalen. Dividend is de winstuitkering aan aandeelhouders van een bedrijf.

Dit wordt veelal jaarlijks uitgekeerd, maar een bedrijf is hiertoe niet verplicht. Gaat het slechter met een bedrijf, dan kan een lagere dividend uitgekeerd worden of het bedrijf kan besluiten helemaal geen dividend uit te betalen. Bedrijven kunnen er daarnaast voor kiezen om de volledige winst in het bedrijf te investeren.

Dit zal dan toegelicht worden in aandeelhouder vergaderingen of in jaarstukken. Toch zal het leeuwendeel van alle bedrijven dividenden blijven uitkeren, omdat de aandeelhouders zo tevreden worden gehouden en aandelen interessant blijven voor eventuele nieuwe beleggers.

Top drie brokers voor de lange termijn

Hoewel je bij alle online brokers terecht kunt, zijn er een aantal brokers die zich vooral richten op beleggingen voor de lange termijn. Deze Nederlandse brokers zijn de beste partijen om een investering te doen voor een langere periode:

 • eToro: op het eToro platform kun je in bijna alles handelen en je belegt zonder commissies.
 • DEGIRO: een van de voordeligste brokers, waar je tegen lage tarieven handelt.
 • Binck: met je Binck account heb je toegang tot de aandelen van bijna alle beursgenoteerde bedrijven. Tevens biedt Binck een enorm aanbod in andere beleggingsproducten aan.

Lees ook: De 11 goedkoopste en beste brokers van Nederland >>

Het beleggingsfonds voor de langere termijn

Een van de meest populaire vormen van lange termijn beleggingen, is investeren in een beleggingsfonds. Je koopt in dit geval aandelen in een fonds. Het fonds koopt op haar beurt weer allerlei beleggingsproducten. Dit leidt tot een brede verspreiding van je inleg over allerhande producten. Je vermogen is dus direct heel verspreid.

Zelfs met een kleine inleg, beleg je in veel verschillende beleggingsproducten waardoor je ook wat klappen kunt opvangen. Een beleggingsfonds wordt daarnaast beheerd door een fondsbeheerder, een belegger die gespecialiseerd is in een bepaald onderwerp.

Deze bepaalt onder andere welke producten gekocht worden en in welke aandelen er geïnvesteerd gaat worden. Je hebt hier zelf dus geen omkijken naar. Niet alle fondsen zijn in handen van een beheerder. Sommige fondsen volgen de koers van de index.

Een index is een mengeling van bedrijven uit een bepaald land of binnen een bepaalde sector. Andere fondsen werken met slimme algoritmes om te bepalen welke transacties uitgevoerd worden.

ETF’s voor de lange termijn

Een tweede manier om een belegging op lange termijn te doen, is te investeren in ETF’s, de Exchange Traded Funds. De ETF’s volgen een index, waardoor ze ook de naam trackers hebben gekregen net als de indexfondsen. Het doel van een ETF is om het rendement van een index compleet na te bootsen.

Dit houdt dus in dat wanneer een index stijgt met vijf procent, dan moet het rendement ongeveer dezelfde lijn volgen. Een belegger krijgt dan een winstuitkering van vijf procent. Dit houdt echter ook in dat wanneer de index daalt, je rendement als belegger ook daalt.

Het voordeel van een ETF is dat je in een keer een belegging koopt, die je normaal heel veel moeite zou kosten. Het is namelijk niet makkelijk om bijvoorbeeld zelf aandelen te kopen bij de 25 grootste bedrijven van Europa. ETF’s heb je op verschillende gebieden, zoals aandelen, grondstoffen, obligaties en andere beleggingscategorieën.

exchange traded funds lange termijn

Is er een verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen?

Er zitten een paar verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen, hoewel je dit misschien op het blote oog niet zou zeggen. De beheerkosten van een ETF zijn bijvoorbeeld lager dan bij beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds doet dientengevolge beter zijn best om de kosten goed te maken.

Dit probeert een beleggingsfonds door een hoger rendement te behalen dan de index, waar de ETF’s de index slechts volgen. Tevens is de aanpak bij een ETF anders. Beleggingsfondsen kun je meestal een keer per dag verhandelen.

Je kunt dus als belegger in- of uitstappen tegen een koers op basis van de werkelijke waarde van de beleggingen. Dit wordt ook wel de settlementkoers genoemd. ETF’s zijn continu verhandelbaar tijdens de beursdag.

Verschil tussen ETF en indexfonds

Een indexfonds is weer anders dan zowel een ETF als een beleggingsfonds. Een indexfonds is net als een ETF een tracker. Dit houdt in dat indexfondsen zo goed mogelijk het rendement van de index volgen. Stijgt een index, dan doet het rendement dit ook en andersom is dit eveneens waar.

Indexfondsen hebben echter de vorm van beleggingsfondsen, wat inhoudt dat ze slechts één keer per dag een in- of uitstapmoment en koers hebben. Veel mensen letten bij een indexfonds alleen op de kosten. Er zijn echter meer aspecten van belang:

 • De soort index die er gevolgd wordt. Hierbij moet je kijken naar de mate van spreiding en de manier waarop de index wordt samengesteld.
 • Het beleggingsbeleid, de manier waarop een index gevolgd wordt. Is er sprake van een volledige nabootsing of slechts een gedeeltelijke?
 • Indexfondsen die in aandelen beleggen, krijgen dividend hiervan. In de meeste landen moet je over dividenden belasting betalen. Kijk dus goed na of het indexfonds deze kan terugvorderen.

Obligaties en de lange termijn

Sommige mensen investeren hun geld liever in obligaties. Dit zijn leningen die door bedrijven en overheden worden uitgegeven. Koop je een obligatie, leen je eigenlijk geld aan een onderneming of de overheid. Als obligatiehouder ontvang je vaak coupon rente, een kleine vergoeding op basis van een bepaalde periode bijvoorbeeld jaarlijks.

Daarnaast verdien je aan het koersrendement, omdat de beurswaarde van je obligatie stijgt. Op de lange termijn kun je bij obligaties rekenen op een jaarrendement van circa vijf procent. Dit is ook afhankelijk van de rente. Is deze laag, dan leveren obligaties niet zoveel op.

De bullmarkt

Na 2009 verkeren bijna alle beursgenoteerde bedrijven in een bullmarkt, waarin de beurzen jaarlijks stijgen. Voor een lange termijn strategie is het van belang dat een bedrijf binnen deze bullmarkt blijft, want dit kan leiden tot een zeer hoog rendement. Jaarlijks kan het rendement maar liefst tien procent bedragen.

Waarom je zou beleggen op de lange termijn?

Het beleggen op lange termijn brengt minder risico met zich mee, want over de lange termijn laten aandeelkoersen een stijgende lijn zien. Tussentijds vinden er echter ook koersdalingen plaats, die je als belegger niet kunt voorkomen.

Daarom is een lange beleggingshorizon raadzaam, omdat je dan meer tijd hebt om opgelopen verliezen goed te maken. Naast een verminderd risico heeft het beleggen op lange termijn meerdere voordelen:

 • Kost niet veel tijd. Je hoeft alleen wat onderzoek te verrichten naar de bedrijven, waarin je wil investeren.
 • Minder stress, doordat je voor een langere termijn investeert en eventuele koersdalingen opgevangen worden op die manier.
 • Hoger rendement dan op je spaarrekening. Wanneer je honderd euro op je spaarrekening houdt, krijg je er minder voor terug dan wanneer je diezelfde honderd euro investeert.

Wat zijn de nadelen van beleggen op lange termijn?

Er zitten ook nadelen vast aan het beleggen op lange termijn. Hieronder volgen een aantal redenen waarom je niet moet beleggen op lange termijn:

 • Veel mensen raken toch in paniek, wanneer het op de beurs slecht gaat en verkopen hun aandelen dan met verlies. Je moet er echter op vertrouwen dat door je lange beleggingsperiode het verlies weer goed gespeeld wordt.
 • Je kunt niks met je geld doen. Wanneer je jouw geld geïnvesteerd hebt, kun je er voor nu niks meer mee kopen.
 • Je moet een engelengeduld hebben. Geld verdienen met geld beleggen op lange termijn, is een traag proces en je ziet pas na jaren grote verschillen tussen je inzet en het verworven bedrag.

Korte versus lange termijn beleggingen

Het kijken naar de historische beleggingsresultaten over specifieke tijdsperiodes geven een goed beeld van het positieve effect van een langere beleggingstermijn. Als voorbeeld wordt hier stilgestaan bij de ETF, S&P 500, een index met daarin de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten.

De S&P 500 heeft de grootste invloed op de aandelenmarkt. In deze grafiek zie je de beste en slechtste periode van de S&P 500 vanaf het bestaan in 1957. Ook blijkt het gemiddelde jaarrendement dat je zou hebben gekregen, als je op een bepaald moment eruit was gestapt en als je was gebleven voor twintig jaar.

korte termijn versus lange termijn beleggen

Tips om te beleggen op de lange termijn

Wanneer je van plan bent om op de lange termijn een belegging te maken, dan kun je dit het beste doen aan de hand van de volgende tips:

 • Geef minder geld uit, want zo kun je meer geld investeren wat leidt tot een hoger rendement.
 • Automatiseer het bedrag dat je wil beleggen. Zo kun je het niet vergeten.
 • Pas voldoende spreiding in je beleggingen toe.
 • Beleg ook internationaal.
 • Durf winst te incasseren.
 • Zet je financiële doelen op een rij.
 • Leer van je fouten.

Veilig beginnen met beleggen op de lange termijn tegen lage kosten?

Je weet nu al veel meer over het beleggen op de lange termijn en waar je eventueel in kan gaan beleggen met de voor- en nadelen die daarbij komen kijken. Het is een eenvoudige manier van beleggen die niet veel tijd kost en jou op de lange termijn een mooi rendement kan brengen.

Als je hiermee wilt gaan starten is het belangrijk om te kijken naar een goede broker waar jij je prettig bij voelt. Het is erg belangrijk dat jij hier voor jezelf een goede keuze in maakt, zodat jij jouw geld op een veilige manier kan beleggen. En wat ook heel belangrijk is dat het platform eenvoudig te bedienen is en je te maken hebt met lage kosten. Want hierin zie je behoorlijke verschillen bij verscheidene brokers.

Een broker waar je fijn belegt en tegen lage kosten is DEGIRO. Zeker voor beginners is dit een ideale broker waar je eenvoudig en snel van start kan gaan. Zij hebben een gebruiksvriendelijk platform wat makkelijk te bedienen is. Je maakt hier heel gemakkelijk een gratis account aan en zo kan je direct zien of het ook iets voor jou is.

Maak hier een gratis account aan bij DEGIRO >>

Wil je eerst graag nog meer leren over hoe ook jij geld kunt gaan verdienen met beleggen? Dan kunnen wij jou aanraden onderstaand gratis webinar te volgen. Dit webinar wordt gegeven door Harm van Wijk ook wel bekend van de Trading Navigator Methode Software.

Wil je leren hoe ook jij geld kan gaan verdienen met beleggen zonder eerst alles zelf te moeten uitzoeken? Volg dan zeker onderstaand gratis webinar. Je gaat hierin onder andere ontdekken hoe jij gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement per jaar kan behalen met beleggen op de beurs.

Voor nu wensen wij je alvast heel veel succes met het bouwen aan jouw vermogen! En probeer er aub zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Later ben je ons er dankbaar voor 😉

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *