Het is momenteel oppassen geblazen op X (voorheen Twitter) en TikTok. De social media platformen momenteel overspoeld door cryptocurrency scams. Het gaat met name om ‘weggeefacties’ die afkomstig lijken van SpaceX, Tesla of Elon Musk. In werkelijkheid zijn ze bedacht door cybercriminelen die veel geld weten te stelen van argeloze crypto investeerders.
Crypto weggeefacties blijken scam
Er zijn meer crypto criminelen actief op Twitter dan je denkt. Zo loeren hackers uit alle delen van de wereld op je geld. Ze doen zich voor als beroemdheden en zelfs crypto exchanges. In het bericht staat een zogenaamde ‘weggeefactie’ waarin crypto investeerders worden gebruikt om een ‘account’ te registreren.
Als dank daarvoor ontvangen ze zogenaamd gratis crypto. In werkelijkheid belandt het geld in de digitale portemonnee van de oplichters en krijgt het opgelichte persoon helemaal niets.
Crypto en oplichting: schokkende cijfers
De cijfers rondom de crypto oplichtingspraktijken zijn ronduit schokkend. Kort geleden bracht FTC een rapport uit waarin stond dat er sinds oktober 2020 voor maar liefst 80 miljoen dollar is gestolen aan zwendel met digitale valuta. Daarnaast heeft het Better Business Bureau vorige week nog een waarschuwing over crypto oplichting op TikTok de wereld ingestuurd.
Steeds meer oplichting via TikTok
Misschien denk je dat de meeste mensen wel door hebben dat het om oplichting gaat. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Criminelen hebben al voor honderden miljoenen euro’s aan crypto gestolen van social media gebruikers. Niet alleen op X, maar ook steeds vaker op TikTok.
De populariteit van dit platform is de afgelopen jaren sterk gestegen en er zijn veel jonge mensen op actief. Die tuinen met open ogen in crypto scams zoals een nepvideo van Elon Musk of een zogenaamde weggeefactie.
Hoe herken je een nep video op social media?
Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten om een nep video te herkennen. Ten eerste zien veel scams er amateuristisch uit. Toch zijn er ook slimme cybercriminelen die je gemakkelijk een rad voor ogen draaien. Let daarom vooral op de website domeinen. Vaak is er net een letter anders dan in de originele domeinnaam.
Komt er ooit een einde aan deze oplichtingspraktijken?
Let altijd op wanneer je de vraag krijgt om een account te registreren of om een promotiecode in te vullen. Deel ook niet meteen KYC gegevens, want het kan zijn dat criminelen zo toegang krijgen tot jouw andere crypto wallets.
De relatieve anonimiteit van crypto maakt het lastig om cybercriminelen op te pakken. De kans is dan ook groot dat de nep social media berichten voorlopig blijven bestaan.
Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld.
Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus van maar liefst 5000 USDT. Maak hier een GRATIS account aan >>