Spanning stijgt in FTX-rechtszaak

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Vanaf vandaag hervat de rechtszaak rondom Sam Bankman-Fried en ‘zijn’ FTX. Het hele gebeuren is nu al een juridisch drama waar gemakkelijk een Netflix documentaire van gemaakt kan worden.

Er wordt vooral uitgekeken naar de getuigenis van Caroline Ellison. Zij is een vroegere liefde van SBF en de CEO van Alameda Research, een bedrijf dat nauw verbonden is met FTX. Wat gaat er gebeuren?

Het zwaard van Damocles

Met zeven beschuldigingen van samenzwering en fraude in verband met de ineenstorting van FTX, hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd van Bankman-Fried. De voormalige CEO tijdens het proces herhaaldelijk onschuldig verklaard. Deze geruchtmakende zaak wordt voorgezeten door rechter Lewis Kaplan.

Welke onthullingen kunnen we verwachten van Ellison?

Verwacht wordt dat Ellison als prominent lid van Bankman-Fried’s ‘inner circle’ cruciale kennis heeft van het geraffineerde netwerk van financiële transacties tussen de twee bedrijven .

Een van meest belangrijke onthullingen die men verwacht van Ellison’s getuigenis heeft te maken met een zeer belangrijke Alameda Research conferentie die plaatsvond in november 2022. Naar verluidt legde ze uit hoe ze tijdens deze bijeenkomst geld van klanten gebruikte om rekeningen af te betalen.

Deze zet werd naar verluidt goedgekeurd door Bankman-Fried zelf. Deze onthulling roept vragen op over de morele en wettelijke normen in de cryptocurrency sector.

Wat maakt de FTX-rechtszaak zo complex?

Ellison en voormalig FTX CEO Gary Wang pleitten beiden schuldig in december 2022 voor hun deelname aan de vermeende fraude die uiteindelijk leidde tot de ondergang van FTX. Dit maakt de zaak nog ingewikkelder dan het al is.

Wang, die op 5 oktober in de rechtszaal getuigde, beweerde dat Bankman-Fried een grote rol speelde in het toestaan dat Alameda Research grote sommen geld weghaalde bij FTX.

Hij benadrukte de taakverdeling, waarbij Wang zich concentreerde op codering terwijl Bankman-Fried zich bezighield met taken die het publiek betroffen, zoals publiciteit, lobbyen en relaties met investeerders. Het lijkt erop dat BF het laatste woord had bij geschillen of beslissingen. En dat illustreert zijn sleutelrol binnen het bedrijf.

Stevige juridische strijd duurt nog wel even voort

De eerste week van de rechtszaak begon op 3 oktober. Besproken werd hoe 8 miljard aan fondsen van FTX-klanten verloren kon gaan. Zowel de aanklager als de verdediging voerden tijdens de eerste week stevige argumenten aan. Het is nog maar een voorproefje van de juridische strijd die nu gaa volgen. We houden het in de gaten!

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto (AI) kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *