Investeren In Bitcoin Of Altcoins? [2024]

Waarom Je Nog Niet Te Laat Bent!

Gemiddelde leestijd: 25 minuten
verschil bitcoin en altcoins linker zijkant

De laatste jaren is investeren in Bitcoin en altcoins mateloos populair. Iedereen kent inmiddels wel iemand die in het bezit is van een Bitcoin. Dat deze munten populair zijn zien we ook goed terug in de koersontwikkelingen.

Waar je jaren geleden een Bitcoin kon kopen voor nog geen 10 euro is deze op het moment van schrijven ruim 50.000 euro waard. Toch zeggen experts dat dit nog steeds niet het einde is van de prijsstijging.

Er zijn zelfs optimisten die erin geloven dat de munt zal gaan stijgen naar een waarde van een paar ton. Als we denken aan cryptomunten, dan komt de Bitcoin als eerste bij ons naar bovendrijven.

Toch zijn er veel meer verschillende munten op de markt te koop. De zogenaamde altcoins zijn zeer in trek bij jonge beleggers en hebben daarnaast vaak verschillende features. Zo is het tegenwoordig al mogelijk om met verschillende munten te betalen.

Het is mogelijk om cryptomunten te kopen, maar er is ook een mogelijkheid om deze te ‘minen’. Hier komen we later in deze tekst nog op terug. Belangrijk om te weten is, dat dit een informatieve tekst is en geen beleggingsadvies.

Lees hieronder snel verder!

Wat is een cryptomunt?

Op de markt zijn veel verschillende cryptomunten verkrijgbaar. Bitcoin is uiteraard het meest populair, maar je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een munt voor een bepaald product of bedrijf. Veel altcoins hebben een bepaalde functie of doel, zoals het oplossen van moeilijke rekensommen.

Er zijn echter ook munten die voor de grap zijn opgericht. Denk eens aan de populaire munten Shiba Inu en Dogecoin. Ondanks dat deze zijn begonnen als grap is de waarde explosief gestegen.

Waar je bij de aanschaf van een product dit fysiek kan vasthouden is dat bij cryptomunten niet het geval. Als je in het bezit bent van een aantal cryptomunten, dan bezit je een digitale munteenheid. Dit staat echter alleen geregistreerd in jouw wallet, maar niet op papier.

Vrijwel alle cryptomunten (Bitcoins en altcoins) werken op een eigen blockchain. Toch zijn er munten die gebruik maken van een gezamenlijk blockchain. Denk bijvoorbeeld eens aan Binance of Ethereum.

Onder deze munten hangen enkele honderden verschillende munten. Het is daarnaast erg eenvoudig om je eigen munt op dit netwerk aan te maken. Let er hierbij op dat je alles goed vastlegt in een script om vervelende situaties te voorkomen.

Hoeveel altcoins zijn er?

Met de groeiende vraag naar cryptomunten zien we dat het aantal altcoins explodeert. Enkele duizenden munten zijn er al op de markt te vinden en dagelijks stijgt dit aantal nog steeds.

Tussen deze hoeveelheid munten zitten er ook een aantal welke zijn bedoeld om mensen op te lichten. Doe daarom vooraf goed onderzoek naar een bepaalde munt voordat je besluit deze aan te schaffen.

Bekende altcoins zijn onder andere Ethereum, Ripple, Dogecoin en het zeer populair Shiba Inu. Als beginner op de cryptomarkt zie je misschien door de bomen het bos niet meer, maar op het internet is er vaak zeer veel informatie te vinden over diverse munten.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoins?

Er zijn veel verschillen op te noemen tussen Bitcoin en altcoins. De Bitcoin is verreweg het meest bekend bij de mensen en wordt nog steeds het meest verhandeld. Dit is ook terug te zien in de totale waarde aan Bitcoins die momenteel in bezit zijn van mensen en bedrijven. Ook heeft de Bitcoin op moment van schrijven de hoogste waarde ten opzichte van andere munten.

Zoals gezegd is de Bitcoin het meest populair, maar dat wil niet zeggen dat altcoins een slecht alternatief zijn. Integendeel zelfs, want een altcoin is vooral bij beleggers die wat meer risico willen nemen populair.

Waar de koers van de Bitcoin vaak met enkele procent per dag zal schommelen, is dit bij altcoins soms wel anders. Als de Bitcoin bijvoorbeeld met 2% in waarde stijgt, dan zien we vaak dat de altcoins hierop reageren en een dag later met bijvoorbeeld 10% stijgen.

Het verschil tussen de munten is dus niet alleen de prijs, maar ook zeker de schommelingen in prijs. Andersom kan het natuurlijk ook voorkomen dat bij een daling de altcoin in verhouding met de Bitcoin harder zakt.

De Bitcoin is op vrijwel elk crypto platform te koop, terwijl dat met altcoins niet altijd het geval is. De populaire munten als Ethereum, Ripple en Cardano zijn op de meeste exchanges wel verkrijgbaar, maar de kleinere munten zijn nog niet op elke exchange beschikbaar.

Bij altcoins komt het ook nog wel eens voor dat het aantal munten gereduceerd wordt. Dit wordt ook wel ‘burnen’ genoemd. Hierbij besluit het team dat achter de munten zit om een bepaald aantal munten nooit meer beschikbaar te stellen voor de koop en verkoop. Dit zal directe invloed hebben op de prijsontwikkeling.

Vaak zien we dat de prijs van een munt zal stijgen, omdat het aanbod wordt gereduceerd. Het burnen van munten wordt vaak gefinancierd uit de transactiekosten die betaald moeten worden bij de aanschaf of verkoop van een munt.

Niet elke altcoin doet aan burnen. Het wordt vooral gedaan als een stukje vertrouwen richting de investeerders. Het kan gezien worden als een alternatief op dividend.

Lees ook: Alternatieve cryptomunten (altcoins) voor Bitcoin >>

Waar Bitcoin en altcoins kopen?

Op het internet zijn vele verschillende exchanges beschikbaar waar je Bitcoins en altcoins kan kopen. Wij adviseren altijd gebruik te maken van een betrouwbaar platform, zodat de munten beter beveiligd zijn.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Nederlandse platform Bitvavo. Hier worden meer dan honderd verschillende munten aangeboden en daarnaast is de app die je kan gebruiken zeer gebruiksvriendelijk.

Kleinere platformen kunnen aantrekkelijk zijn, maar bij grote koersschommelingen kan het voorkomen dat een bepaalde exchange te weinig munten op voorraad heeft. Dit houdt in dat het de klappen van een grote daling en stijging niet kan opvangen waardoor de waarde van een munt op zo’n platform nog harder zal dalen.

Voor het aanschaffen van een Bitcoin of altcoin is het goed om de kosten bij verschillende exchanges eens met elkaar te vergelijken. Er kunnen flinke verschillen ontstaan bij de aankoop of verkoop van een bepaalde munt.

De Nederlandse exchange Bitvavo werkt met een standaard percentage per transactie wat in verhouding met andere exchanges vrij laag ligt. Je betaald hier namelijk maar maximaal 0.25% aan handelskosten.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Voor- en nadelen van de Bitcoin

De populaire cryptomunt Bitcoin kent verschillende voor- en nadelen. Een groot voordeel is, dat er een zeer sterke fundatie is doordat er volatiliteit is. Zeer grote koersschommelingen zullen er niet ontstaan.

Uitschieters tot 10% per dag komen niet veel voor. Daarnaast staat ook weer een nadeel, dat er in vergelijking met altcoins minder verdiend kan worden. Echter bij een daling zien we vaak dat de Bitcoin zich beter staande houdt.

De prijs van de Bitcoin is tegenwoordig nog steeds veel gebaseerd op sentiment en dat betekend dat het nog steeds kan voorkomen dat de prijs van deze munt in enkele dagen tientallen procenten kan dalen. Wil je beleggen in cryptomunten, maar geen gigantisch risico nemen dan is de Bitcoin het meest geschikt.

Cryptomunten staken

Op verschillende platformen is het mogelijk om je bitcoins of altcoins te staken. Dit betekent dat je de munten wegzet tegen een bepaald rentepercentage op jaarbasis. Door de munten als het ware op een soort spaarrekening te zetten krijg je hier rente over.

Dit kan uitbetaald worden in de munt die je wegzet, maar er zijn ook munten waar je een andere munt voor terug krijgt. Een bekend platform om altcoins te staken is bijvoorbeeld Pancakeswap.

Als je hier besluit om Cake te staken, dan kan je op jaarbasis tot wel 80% rente op ontvangen. Let echter goed op dat deze munten vaak een grotere koersschommeling kennen.

Als je besluit meer risico te nemen, dan zijn er ook exchanges waar je tegen enkele honderden procenten je munten kan wegzetten. Het spreekt natuurlijk voor zich dat hoe groter het beloofde rendement je ook meer risico loopt.

Dit is een afweging die je zelf dient te maken en waar wij je geen advies in kunnen geven. Of je munten wilt staken is aan jezelf en het is dan ook geen advies, maar een informatieve benadering.

Lees ook: Wat is crypto staking? >>

Voor- en nadelen van altcoins

Je hebt al kunnen lezen dat er grote verschillen zijn tussen Bitcoin en altcoins. Ook de altcoin kent zo zijn voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat de altcoins vaak nog relatief onbekend zijn en op de lange termijn een grote prijsstijging tegemoet kunnen zien. Sommige munten zijn in een jaar tijd wel 10 keer meer waard geworden.

Een nadeel van beleggen in altcoins is dat de koers niet altijd heel stabiel is. Dit betekent dat de prijs van een altcoin zomaar met tientallen procenten kan dalen. Het is daarom verstandig om vooraf eerst goed onderzoek te doen naar een bepaalde altcoin.

Wij adviseren dan ook alleen te beleggen in cryptomunten met geld dat je echt kan missen. Als je vertrouwen hebt in een munt, dan kan je er naast het verhandelen ook voor kiezen deze voor een langere tijd vast te houden. Veel beleggers in altcoins houden de munten enkele jaren vast om zo te speculeren op grote winsten.

Koers analyseren van Bitcoin en altcoins

Het analyseren van de koersen van cryptomunten is soms erg lastig. Vooral omdat de koers van een munt vaak is gebaseerd op sentiment. Als iemand zeer enthousiast is over een bepaalde munt en besluit er enkele miljoenen euro’s in te stoppen kan deze munt explosief stijgen.

Andersom kan het ook als iemand besluit een flinke winst te pakken. Toch is het over het algemeen wel mogelijk om een bepaalde trend te zien bij Bitcoin en altcoins.

Over een langere periode is het vooral goed mogelijk om de koers van Bitcoins te analyseren. Dit omdat er bepaalde trends zichtbaar zijn welke vaak ook gebruikt worden bij de analyse van aandelen.

Het analyseren van de altcoin koers is ook mogelijk, maar omdat er bij veel munten soms nog niet zoveel geld achter zit is het wat lastiger. Grotere koersschommelingen komen vaker voor bij altcoins wat het analyseren van deze munten wat lastiger maakt.

Is er een regelgeving voor beleggen in cryptomunten?

Op het moment van schrijven zijn er nog geen duidelijke regels met betrekking tot cryptomunten. Wel stelt de Nederlandse overheid dat cryptomunten worden gezien als vermogen en deze bij de belastingdienst aangegeven moeten worden.

Na aanmelding op de grotere exchanges dien je jezelf ook te identificeren, zodat bekend is wie de munten koopt. Op de aankoop en verkoop van munten is echter nog geen belasting van toepassing. Dit kan uiteraard veranderen zodra de regelgeving wijzigt.

De Bitcoin en altcoins zijn gebouwd op een gedecentraliseerd markt, wat betekend dat er geen regelgeving of instantie is die controle uitvoert over bepaalde munten. Op de aandelenmarkt is dit bijvoorbeeld wel het geval.

Lees ook: Moet ik belasting betalen over mijn cryptomunten? >>

Beleggen in Bitcoin en altcoins met hefboomwerking

Allereerst willen we zeggen dat beleggen met een hefboomwerking erg risicovol kan zijn. De Nederlandse autoriteit heeft verschillende exchanges dan ook al verboden om te beleggen met een hefboomwerking. Het kan aantrekkelijk zijn om te beleggen met een hefboom, want de winsten kunnen gigantisch oplopen. Een erg fijn platform waar je dit bijvoorbeeld kunt doen is Bybit.

Vaak zijn de winsten bij altcoins velen malen hoger dan bij Bitcoins. Als de koers daalt kan dit echter desastreuze gevolgen hebben en verlies je binnen een mum van tijd een enorm bedrag. Wij zijn dan ook geen fan van beleggen met hefboomwerking op de Bitcoin- en altcoinmarkt.

Wat is een altcoin seizoen?

Beleggers van cryptomunten horen we regelmatig praten over een altcoin seizoen. Ze zijn dan ook zeer enthousiast als dat moment is aangebroken. In feiten betekend dit dat ongeveer 75% van de altcoins in de top 50 over een periode van 3 maanden beter presteert dan de Bitcoin.

Tijdens deze periode zien we vaak dat de altcoins flinke sprongen maakt en er dus veel geld verdiend kan worden. Als je zelf investeert in altcoins, dan is het natuurlijk een mooi moment als je dit net voor het altcoin seizoen weet te doen.

Echter, zoals bij elke investering kan je vooraf niet zien of het de juiste beslissing is geweest. Mocht een altcoin seizoen uitblijven, dan kan dit ook betekenen dat je de munt stabiel blijft of zelfs zal dalen in waarde.

Koop niet op het hoogtepunt

Het klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar het is nooit raadzaam om op het hoogtepunt te kopen. Nu hoor ik je zeggen: maar hoe weet ik wat het hoogtepunt is? Dit is vooraf natuurlijk nooit te bepalen, maar als een munt in een dag tientallen procenten is gestegen, dan zien we vaak dat de dagen erna de munt wat terugzakt.

Als een altcoin al dagen, weken of maanden stabiel is en geen grote koersschommelingen kent, dan kan dit een mooi instapmoment zijn. Doe goed onderzoek en bekijk of er een kans ontstaat dat de altcoin in de nabije toekomst flink kan gaan stijgen.

Probeer FOMO te voorkomen

Als je begint met investeren op de cryptomarkt, dan komen er waarschijnlijk verschillende termen op je af waar je nog nooit van hebt gehoord. FOMO is er daar waarschijnlijk eentje van. Letterlijk betekend dit: Fear Of Missing Out. Vaak zien we dit fenomeen ontstaan als de cryptomarkt flink aan het stijgen is.

Op zulke momenten zien we dat beginnende investeerders munten aanschaffen. Vaak pakt dit verkeerd uit, want de historie leert ons dat er vaak een correctie op de prijs plaats vind waardoor je snel geld kan verliezen.

De meer ervaren beleggers op de cryptomarkt kopen vaak extra munten bij na een grote daling (dip). Door het kopen van munten na een flinke daling kan op de korte termijn vaak een leuk rendement opleveren. Toch zien we nog steeds dat er meer mensen kopen op het hoogtepunt (ATH: all time high) dan na een dip.

Market cap van Bitcoin en altcoins

Waar veel ervaren investeerders naar kijken is de potentie van een bepaalde munt. De market cap van de Bitcoin is zeer hoog, wat betekend dat er een enorme waarde achter zit. Doordat de totale waarde van de Bitcoin zeer hoog is, is de verwachting dat deze in vergelijking met altcoins langzamer zal stijgen.

Omdat de market cap van de meeste altcoins tien tot wel honderd keer lager ligt dan de Bitcoin is hier een relatief snellere stijging te verwachten. Doe zelf eens onderzoek naar de market cap van verschillende munten en reken eens uit wat dit met de waarde van een munt kan doen.

Investeren in Bitcoin of altcoins conclusie?

Je hebt inmiddels veel kunnen lezen over investeren in Bitcoins en altcoins. Zo heeft elke munt zijn voor- en nadelen. De Bitcoin is op dit moment verreweg het meest populair en kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Ook steeds meer bedrijven accepteren de Bitcoin als betaalmiddel waar dit bij de altcoins nog niet altijd het geval is.

Als je wat meer risico wilt nemen, dan is een investering in altcoins wellicht wat meer voor jou weggelegd. De koers kan in verhouding met de Bitcoin sneller stijgen, maar daarmee ook sneller dalen. Het is altijd verstandig eerst onderzoek te doen naar een bepaalde munt, omdat er nog regelmatig foute munten tussen zitten waar je veel geld op kan verliezen.

De cryptomarkt is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Er zijn diverse aspecten waar je rekening mee kan houden. Naast het kopen en verkopen van Bitcoins of altcoins kan je deze munten ook wegzetten tegen een hoog rendement. Er zijn diverse platformen waar dit mogelijk is.

Het kopen en verkopen van cryptomunten kan op veel verschillende exchanges, maar zoals eerder benoemd adviseren wij gebruik te maken van Bitvavo. Dit is een betrouwbaar Nederlands platform waarbij de kosten relatief laag liggen. En je kan er heel eenvoudig met iDeal betalen.

Op de vraag of je moet investeren in Bitcoin of altcoins kunnen we vele verschillende antwoorden geven. Echter, hangt dit helemaal van je eigen situatie af. Aangezien dit een informatieve uiteenzetting is, geven wij geen advies om over te gaan tot een bepaalde investering. Overweeg voor jezelf waar je goed aan doet en hoeveel risico je zou willen nemen om vervolgens wel of niet aan de slag te gaan.

Waar kan ik veilig en tegen lage kosten mijn Bitcoin en Altcoins kopen?

Jouw Bitcoin en Altcoins koop je eenvoudig, veilig en tegen lage kosten bij het bedrijf Bitvavo. Op het moment van schrijven is dit de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland. Waarom wij dit bedrijf aanraden en er zelf ook graag beleggen laten wij je hieronder graag zien:

  • Bitvavo heeft een heel overzichtelijk en eenvoudig platform.
  • Je betaald er heel gemakkelijk met iDeal.
  • De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Een Nederlandse klantenservice.
  • Je koopt er snel en veilig jouw cryptomunten.
  • Over de eerste EUR 1000 handelen betaal je geen handelskosten.
  • Een handige app waarmee je overal ter wereld kunt handelen.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Wij wensen je alvast heel veel succes met het bouwen aan jouw vermogen!

En heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan zeker onderaan deze pagina even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *