Investeerders steeds sceptischer over maaltijdbezorgers

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De Covid-19 pandemie ligt nog vers in ons geheugen. Maar gelukkig zijn de regels inmiddels afgeschaft en gaan we verder met ons leven. Het einde van de Corona crisis heeft echter grote gevolgen voor de beurswaarde van maaltijdbezorgers uit Europa.

De afgelopen maanden verloren grote namen als ‘Just Eat Takeaway’ en ‘Delivery Hero’ voor miljarden aan marktwaarde. De vraag is: zijn er meer redenen voor het verlies dan het aanschaffen van de Corona regels alleen?

Winst maaltijdbezorgers holt achteruit

Tijdens de Covid-19 pandemie maakten ontelbaar veel huishoudens gebruik van thuisbezorging. Niet zo gek, want veel mensen bleven uit voorzorg liever thuis. Die tijden liggen inmiddels achter ons. Maaltijdbezorgers hebben anno 2023 te maken met kritische beleggers die niet blij zijn met de stijgende rentes.

Maaltijdbezorgbedrijven maken grote verliezen en niet of nauwelijks winst. Daardoor neemt de wil om te investeren in aandelen van deze bedrijven af. De dieprode cijfers van bedrijven uit deze branche in 2022 zijn tekenend:

Deliveroo: -343,6 miljoen
Delivery Hero: -2,9 miljard bruto verlies
JET: -5.7 miljard netto verlies

Negatieve rentes gooien roet in het eten

Tot een paar jaar geleden maakten investeerders zich weinig zorgen over de lage winsten van maaltijdbezorgers. Klanten werden gelokt met lage prijzen en mooie kortingsdeals.

Investeerders hadden goede hoop en verwachtten dat de bedrijven in de nabije toekomst mooie winsten zouden behalen. Stijgende rentes gooiden echter roet in het eten. De verwachte winst is in de nabije toekomst niet veel waard, en dat stemt investeerders negatief.

Steeds minder bestellingen

De daling zet nog wel even door. In het eerste kwartaal va 2023 daalde het aantal bestellingen bij Deliveroo bijvoorbeeld met 9 procent. Bij JET was dit 14 procent ten opzichte van 2022. Heeft de markt vol maaltijdbezorgers nog toekomst? Dan moeten ze toch echt winst gaan maken. En dat betekent waarschijnlijk hogere prijzen op de menukaart en duurdere producten.

Wat heeft de toekomst voor maaltijdbezorgers in petto?

Toch moeten de bedrijven niet doorslaan in hun prijsverhogingen. De klant hoeft immers niet meer verplicht online te bestellen. Ook speelt mee dat mensen graag zelf koken, nu ze in deze dure tijden minder te besteden hebben.

Het is voor maaltijdbezorgers dus een grote uitdaging om nieuwe klanten aan te trekken en te blijven groeien. Hoe? Door onder andere abonnementen te introduceren. Kortingen hoef je als klant minder te verwachten, aangezien dit de winst van de maaltijdbezorgers verkleint.

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *