Honderden miljoenen aan crypto gestolen door Noord-Koreaanse hackers

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De crypto wereld heeft helaas ook een duistere kant. Waarschijnlijk ben je wel bekend met de verhalen over diefstal en hacks. Een aanzienlijk deel van de criminele activiteiten vindt plaats in Noord-Korea, zo blijkt uit onderzoek van TRM Labs.

De cijfers zijn schokkend: in 2023 werd er voor meer dan 200 miljoen dollar aan cryptocurrencies buit gemaakt. En dat is slechts één jaar, want in de afgelopen vijf jaar werd er voor maar liefst 2 miljard dollar gestolen.

Honderden miljoenen aan crypto valuta gestolen

Met name in 2022 sloegen cybercriminelen hun slag, zowel in Noord-Korea als daarbuiten. Er werd in dat jaar voor meer dan 800 miljoen dollar uit crypto wallets gestolen. Daarbij vonden er opvallend veel aanvallen plaats op DeFi protocollen, met wisselend succes. We zijn een jaar verder en de situatie is nog niet heel veel verbeterd.

Digitale sporen uitgewist

Een team van experts en veteranen is actief voor TRM Labs en verdiepte zich in de wereld van Noord-Koreaanse hackers. Het blijkt dat deze criminelen allerlei complexe technieken gebruiken om digitaal geen spoor achter te laten. Ze maken gebruik van exchanges waar niet tot nauwelijks identiteitscontroles plaatsvinden.

Juni 2023: aanval op Atomic Wallets

Regelmatig vinden er aanvallen op crypto wallets plaats. Zo werd er afgelopen juni voor ongeveer 100 miljoen dollar aan cryptomunten van Atomic Wallet-gebruikers ontvreemd. De digitale valuta werden witgewassen en verzonden via diverse kanalen om geen digitale voetafdruk achter te laten.

Welk effect hebben strengere regels?

Er is gelukkig ook goed nieuws: volgens TRM Labs daalde het aantal hacks dat gerelateerd is aan Bitcoin het eerste kwartaal van 2023. Het kan er mee te maken hebben dat er nu strengere regels gelden voor cryptomixers.

Hoe dan ook is het voor investeerders belangrijk om voorzichtig om te gaan met hun waardevolle crypto valuta. Exchanges zoals Bitvavo en Coinbase hanteren strenge beveiligingsmaatregelen, maar je hebt ook zelf verantwoordelijkheid.

Veilig en eenvoudig jouw crypto kopen? Profiteer dan nu van een Exclusieve Bitvavo deal: Tijdelijk 10.000 euro gratis handelen. Claim nu! >>

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *