Geld Beleggen Als Student? [2024]

Zo Ga Jij Direct Goed Van Start!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
Beleggen voor studenten

Het studentenleven kan anno 2024 duur zijn: vele (studie)feesten, de dure huur van je studentenkamer en het niet goedkope lesmateriaal van je studie.

Vele studenten hebben wel een bijbaantje, maar dat verdiende geld gaat vaak op aan bovengenoemde zaken. Het is echter slimmer om, wanneer je wat geld overhoudt dit te beleggen.

Beleggen? Nu al? Ja, het is raadzaam om nu al met beleggen te beginnen, want dit levert veel voordelen op.

Dit artikel zal dieper ingaan op het geld beleggen als student. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kun je beleggen als student?

Lees hieronder snel verder!

Wat is beleggen eigenlijk?

Met beleggen besteed je een deel van je geld in organisaties, waarvan jij denkt dat die het goed zullen doen en waarvan dus de waarde in de loop der jaren zal stijgen. Investeren doe je door middel van het kopen van aandelen of ETF’s.

De bekendste vorm is een of meerdere aandelen in een bedrijf kopen. Een aandeel stijgt in waarde, wanneer een bedrijf bloeit. Sommige bedrijven keren een deel van de winst uit aan de aandeelhouders, wat ook wel dividend wordt genoemd. Een dividend kan dus voor jou een extra inkomstenbron vormen.

Hierover straks meer. Een ETF is een combinatiepakket van aandelen bij verschillende beursgenoteerde bedrijven. De ETF volgt een index, zoals de AEX-index dat bestaat uit 25 Nederlandse bedrijven. De ETF heeft als voordeel dat je op een laagdrempelige manier over verschillende bedrijven kunt spreiden.

Dividend beleggen

Het dividend beleggen is een vorm van in aandelen beleggen. Hierbij investeer je in aandelen van bedrijven, die relatief veel dividend, winstdeling, uitbetalen. Het voordeel hierbij is dat bedrijven jaarlijks de dividend een beetje verhogen.

Het nadeel is dat een bedrijf niet verplicht is om de dividend te blijven uitbetalen. Gaat het slecht op de beurs, dan kan het bedrijf bepalen de dividend ook weer te verlagen of zelfs helemaal geen winstdeling meer uit te betalen.

Ook kan een bedrijf besluiten om de hele winst te besteden in de ontwikkeling van de organisatie. Dit wordt wel vooraf aangegeven in aandeelhoudersvergaderingen of jaarstukken.

Beleggen in groeiaandelen

Je kunt ook beleggen in groeiaandelen, maar hieraan zit wel een groter risico verbonden. Je investeert dan in bedrijven, waarvan jij denkt dat deze uiteindelijk heel groot zullen worden. Een populair bedrijf, waar veel mensen anno 2024 geld steken in groeiaandelen, is Tesla.

Omdat veel mensen geloven dat het bedrijf zal uitgroeien tot de grote namen, zoals Google en Facebook, investeren ze daarom in dit bedrijf. Als die verwachting de waarheid wordt, dan verdien je in een keer veel geld.

Hier zit echter een grote maar aan vast. Wanneer een dergelijk bedrijf tegenslag ondervindt en de verwachtingen niet kan waarmaken, zit je meteen met een waardeloos aandeel.

Meer aandacht voor ETF’s

ETF staat voor Exchange Traded Funds. De ETF’s volgen een index, waardoor ze ook de naam trackers hebben gekregen net als de indexfondsen. Het doel van een ETF is om beleggers hetzelfde rendement aan te bieden als de index.

Wanneer een index stijgt met tien procent, dan moet het rendement ongeveer dezelfde lijn volgen. Hetzelfde is waar natuurlijk, wanneer de index daalt. Het voordeel van een ETF is dat je in een keer een belegging koopt, die je normaal heel veel moeite zou kosten.

Het is namelijk niet makkelijk om bijvoorbeeld zelf aandelen te kopen bij de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. ETF’s heb je op verschillende gebieden, zoals obligaties, grondstoffen, aandelen en andere beleggingscategorieën.

Is er een verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen?

Er is wel degelijk een verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen. De beheerkosten van een ETF zijn lager en de aanpak bij een ETF is anders. Een beleggingsfonds doet echter beter zijn best om de kosten goed te maken en een hoger rendement te behalen dan de index in plaats van deze slechts te volgen.

Beleggingsfondsen kun je meestal een keer per dag verhandelen. Je kunt dus als belegger in- of uitstappen tegen een koers op basis van de reële waarde van de beleggingen. Dit wordt ook wel de settlement koers genoemd. ETF’s zijn continu verhandelbaar tijdens de beursdag.

Hoe zit het dan met een indexfonds?

Hierbij neemt een indexfonds weer een aparte positie in. Bij een indexfonds heb je te maken met een tracker. Net als bij EFT’s volgen indexfondsen zo goed mogelijk het rendement van de index. Indexfondsen hebben echter de vorm van beleggingsfondsen, wat inhoudt dat ze slechts één keer per dag een in- of uitstapmoment en koers hebben.

Bij een indexfonds moet je echter op meer letten dan alleen de kosten. De soort index die er gevolgd wordt is het belangrijkst. Hierbij moet je kijken naar de mate van spreiding en de manier waarop de index wordt samengesteld. Een tweede punt is het beleggingsbeleid, de manier waarop een index gevolgd wordt.

Is er sprake van een volledige of slechts een gedeeltelijke nabootsing van de index? Indexfondsen die in aandelen beleggen, krijgen dividend hiervan. In de meeste landen moet je over dividenden belasting betalen. Kijk dus goed na of het indexfonds deze kan terugvorderen, anders moet je teveel inleveren op je rendement.

Een speciale rekening openen om te beleggen

Om te kunnen beleggen heb je een beleggingsrekening nodig, die je bij bijna alle banken in Nederland kunt openen, zoals ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN. Ook kun je een effectenrekening openen bij een online broker.

Aan het handelen op de beurs zijn uiteraard kosten verbonden, zoals transactiekosten, aansluitkosten en andere vergoedingen, waarvan sommige verborgen zijn. Dit houdt in dat de broker met de laagste kosten voor een beleggingsrekening niet altijd de goedkoopste rekening heeft.

De afweging van alle kosten kun je online op een vergelijkingstabel eenvoudig nakijken. Als je een beleggingsrekening opent, moet je naast de kosten ook letten op de handelsmogelijkheden en de stabiliteit van het platform. Controleer ook of de aanbieder wel een vergunning heeft om een effectenrekening aan te bieden.

Op tijd beginnen is het halve werk

Natuurlijk rijst nu de vraag waarom je geld moet beleggen als student? Waarom is het niet beter te wachten tot je een baan hebt en je studieschuld afbetaald is? Dit is heel simpel. Time is of the utmost essence. Onderstaande voorbeelden zullen je dit op een simpele manier aantonen.

Voorbeeld 1

Jelko is twintig jaar oud en zit middenin zijn studie Rechten. Ondanks de vaste kosten van een student kan Jelko door zijn baantje als barman elke maand €200 beleggen. Voor het gemak blijft hij hiermee doorgaan tot aan zijn pensioen op 67-jarige leeftijd.

In die 47 jaar heeft Jelko €113.000 ingelegd. Deze investering is op zijn pensioenleeftijd maar liefst €887.720,84 waard. Simpel rekensommetje: Jelko heeft dus in die 47 jaar €774.720,84 winst gemaakt zonder iets te hoeven doen verder.

Voorbeeld 2

Thijs ziet dat zijn vriend Jelko elke maand €200 investeert aan aandelen. Hij vindt dit onzin en besluit pas te beleggen, wanneer hij klaar is met zijn studie. Thijs besluit te investeren op zijn 27e verjaardag, wanneer zijn studieschuld eindelijk is afbetaald.

Ook Thijs houdt zich aan een inleg van €200 per maand. Thijs belegt door tot zijn pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar oud. Hij heeft na veertig jaar €96.200 geïnvesteerd en zijn balans staat op €531.287,24.

Dat betekent dat Thijs €435.087,25 verdiend heeft, waar zijn vriend met zijn pensioen een winst van €774.720,84 heeft gemaakt. Die zeven jaar wachten heeft Thijs meer dan drie ton gekost.

op tijd beginnen met beleggen

De voor- en nadelen van beleggen als student

Het geld beleggen als student heeft meerdere voordelen:

 • Een account bij een broker kun je gemakkelijk aanmaken en het kost je niks.
 • Het beleggen zelf is ook eenvoudig.
 • Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je belegt.
 • Fondsen kun je gewoon via iDeal kopen.
 • Begin je jong, dan heeft je vermogen genoeg tijd om te renderen.
 • Je kunt al beginnen vanaf €25, dus je hebt geen groot startkapitaal nodig.
 • Ook kun je door de relatief kleine inzetten deze tijd ook nemen om te experimenteren met beleggen.
 • Op ieder moment kun je wijzigingen aanbrengen of je geld opnemen.

Wat zijn de nadelen dan?

Geld beleggen als een student levert niet meteen enorme winsten op. Je hebt weinig geld te besteden in je studententijd en daarom zullen de rendementen in het begin ook klein zijn.

Vroeg beginnen is echt een investering op de lange termijn. Bedrijven kunnen je verleiden om te beleggen met je studiefinanciering. Dit is niet aan te raden, want dit is geleend geld wat je na je studie moet terugbetalen.

Top drie van studenten brokers

Een broker is een partij, die het mogelijk maakt om te beleggen. Goede brokers voor studenten zijn:

 • Plus500 Actief: dit is een CDF broker, waarbij je niet direct in aandelen handelt, maar in de prijs van aandelen. Dit is vooral een korte termijn belegging voor de meer actieve beleggers.
 • Flatex: helpt bij het kopen van fysieke aandelen en je koop aandelen zonder kosten.
 • DEGIRO: helpt je aan fondsen, waaraan je maandelijks een vast bedrag besteedt. Je hoeft er niet bij stil te staan; DEGIRO regelt het voor je. Ook betaal je voor veel fondsen geen transactiekosten.

Lees ook: De 11 goedkoopste en beste brokers van Nederland >>

Je bent niet alleen

Vind je het spannend om als student te starten met beleggen? Meld je dan aan bij een studenten beleggingsclub. Veel universiteiten en hogescholen hebben een beleggingsclub. Als je je hierbij aanmeldt, kun je met medestudenten ervaring en kennis delen waardoor je uiteindelijk beter wordt in het beleggen.

De meeste clubs zijn gewoon voor iedereen toegankelijk, ook al ben je een startende belegger. Je kunt altijd op de website van jouw onderwijsinstelling kijken of er een beleggingsclub is. Je kunt altijd een gesprek aanvragen,, waarna je besluit of het iets voor jou is. Over het algemeen is een dergelijk lidmaatschap een goede investering in jezelf.

studentenclub beleggen samen werken

Beleggen met de studiefinanciering of studielening?

Er is veel discussie over het beleggen met de studiefinanciering. Studenten prijzen het aan, terwijl de tegenstanders het risicovol vinden. Uitsluitsel over dit topic is er nog niet te geven. Er zitten zowel sterke voor- als nadelen aan het beleggen met eigenlijk geleend geld.

Je zou bovenal een leuk centje kunnen verdienen door met je studiefinanciering ergens in te investeren, maar er zijn een aantal externe factoren waar je geen invloed op hebt, zoals:

 • Wat is de rente op de studieschuld nu en wat wordt deze in de toekomst?
 • Wat is de bodem?
 • Zal de markt omhoog klimmen of maar wat aan sukkelen?

Beleggen met de studiefinanciering kan je met een flinke studieschuld achterlaten, wanneer er bijvoorbeeld een recessie komt en het even duurt eer de markt deze te boven komt. Ook loopt je leven na het studeren vaak anders dan gedacht.

Wat als je bijvoorbeeld niet meteen een baan vindt? Wat als je gaat samenwonen met je partner, die eveneens een hoge studieschuld heeft? Een flinke studieschuld kan invloed hebben op je hypotheek.

Tips om geld te beleggen als student

Hieronder volgen een aantal praktische tips, wanneer je van plan bent geld te beleggen als student zijnde:

 • Zorg dat je geld op je bankrekening hebt, waarmee je onverwachte kosten kunt betalen.
 • Probeer voor de lange termijn te kiezen, want dit levert meer rendement op.
 • Heb realistische verwachtingen.
 • Handel niet uit emotie.
 • Zorg dat je zelfgedisciplineerd bent.
 • De markt is fluctuerend. Raak niet in paniek, wanneer je aandelen in waarde zakken.

Conclusie: Beleggen als student is zeker een aanrader!

Zoals je wel hebt kunnen lezen zijn er grote voordelen aan het beleggen als student en kan je er eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. In het begin gaat het erg langzaam, maar na van loop van tijd gaat het steeds harder door het rente-op-rente effect, ook wel samengestelde interest genoemd.

Het is dus heel verstandig om bijvoorbeeld maandelijks een bepaald vast bedrag in te leggen, dit wordt ook wel periodiek beleggen genoemd. Op deze manier zal jouw geld op lange termijn flink renderen en je hoeft er zelf maar heel weinig voor te doen, dan alleen maandelijks in te leggen. Het is een vorm van passief beleggen die behoorlijk saai kan overkomen, maar wel heel effectief is.

Zeker als je er niet teveel tijd aan wilt besteden is dit een prima manier van beleggen. Heb je wekelijks wat meer tijd over, dan zou je ook eens kunnen naar daytraden. Dit is een actieve manier van beleggen die je ook prima kan uitvoeren naast jouw studietijd.

Wil je hier meer over weten? Neem dan zeker eens een kijkje via deze link bij de Daytraden & Scalpen van Doopiecash. Hierin word je alles van A tot Z geleerd met de optie tot meekijken van live trades en een community met gelijkgestemden.

Veilig beginnen met beleggen tegen lage kosten en met weinig ervaring?

Nu je al veel meer weet over wat beleggen is en wat je vooral wel, maar ook beter niet kan doen is het belangrijk om te kijken naar een goede broker waar jij je goed bij voelt. Het kiezen van een goede broker is heel erg belangrijk als je jouw geld op een veilige manier wilt gaan beleggen. Zo ook moet het platform eenvoudig te handelen zijn en moet jij ervan op aan kunnen dat jouw zuurverdiende geld veilig is.

Een goede en veilige broker die wij kunnen aanraden is DEGIRO. Zeker voor beginners is dit een erg fijn en gebruiksvriendelijk platform. Je kan hier gratis een account aanmaken en heel vrijblijvend eens kijken of dit ook wat voor jou is.

Maak hier een gratis account aan bij DEGIRO >>

Wil je leren hoe ook jij geld kan gaan verdienen met beleggen zonder eerst alles zelf te moeten uitzoeken? Volg dan zeker onderstaand gratis webinar.

Wij wensen je alvast heel veel succes met het bouwen aan jouw vermogen! En probeer er aub zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Later ben je ons er dankbaar voor 😉

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *