Het gaat niet goed met de Chinese economie en dat zorgt voor rode cijfers op de beurs. Zo lijden de luxe- en grondstoffenfondsen uit Europa behoorlijke verliezen. Welke factoren spelen hierbij een rol?
Chinese economie groeit nauwelijks
In eerste instantie leek de Chinese economie zich na de Corona pandemie te herstellen. Maar de groei bleek niet door te zetten. In het afgelopen kwartaal groeide de economie nauwelijks, om precies te zijn met 0.8 procent. Een groot verschil met 2022, toen het land nog gebukt ging onder strenge lockdowns. In die periode lag de economische groei op 6.3 procent.
Dalende consumptiecijfers en hoge werkloosheid
China heeft momenteel te maken met dalende consumptiecijfers en hoge werkloosheid. Bovendien ligt deflatie op de loer. Dat de consumptie en de diensten zich niet voldoende herstellen is vrij onverwacht en slecht nieuws voor de economie en de beurs.
Verschillende aandelen staan al tijden in het rood. En van economisch herstel lijkt voorlopig geen sprake. Dit terwijl het met de aandelenmarkten in India wel heel goed gaat.
Minder buitenlandse investeringen
Ook de politieke spanningen tussen het Westen en China spelen een rol bij de verslechtering van de economie. Tot voor kort waren veel buitenlandse bedrijven actief in Guangdong en Shanghai.
Die zijn inmiddels in grote getale naar het buitenland vertrokken. Ook het aantal investeringen vanuit het buitenland neemt af, aangezien investeerders voorzichtig zijn geworden.
Impact op de beurs
De verslechterde Chinese economie drukt zijn stempel op de aandelenmarkt. Zo stond het Franse luxebedrijf Hermès afgelopen maandag 4.5 procent in de min. En dat is te wijten aan de problemen van een ander bedrijf uit dezelfde sector, Richemont.
Het aantal beleggers met een positieve en optimistische houding is inmiddels op één hand te tellen. Daardoor verkopen bedrijven zoals Hermès en Richemont veel minder dan eerder werd voorzien, met rode cijfers op de beurs als gevolg.