Moet Ik Belasting Betalen Over Mijn Cryptomunten? [2023]

Zo Weet Jij Precies Waar Je Op Moet Letten!

Gemiddelde leestijd: 24 minuten
belasting betalen over cryptomunten linker zijkant

Belasting betalen over cryptomunten, daar staan bij veel mensen heel veel vraagtekens bij. Want met deze nieuwe vorm van ruilmiddelen komen natuurlijk ook vragen.

Je hoort het overal, mensen wagen zich massaal aan cryptomunten en andere ruilmiddelen zoals Bitcoins. Het is nu eenmaal super populair geworden.

En daarom is zeker niet gek dat jij niet weet of je belasting moet betalen over de cryptomunten.

Het is namelijk nogal een nieuw fenomeen en daarom kan de wetgeving met betrekking tot de belasting nog wel eens veranderen. En aangezien wij als burger netjes belasting willen betalen is het wel heel belangrijk dat de regels omtrent cryptovaluta goed duidelijk zijn.

Wij hebben in dit artikel alles zo goed mogelijk samengevat, zodat jij precies weet waar jij op moet letten.

Lees hieronder snel verder!

Belasting betalen over cryptomunten

Maar wat houdt het dan precies in? Je kunt cryptovaluta zien als een soort digitale ruilmiddel. Hier komt dan geen centrale tegenpartij, denk aan een bank, aan te pas. Via speciale omwisselplatforms kunnen de cryptovaluta transacties plaatsvinden. 

Je kunt dan met regulier geld cryptovaluta aankopen en natuurlijk ook omwisselen tegen andere soorten cryptovaluta. Naast de bekende Bitcoins heb je bijvoorbeeld ook nog Ethereum of Stratis.

Dit zijn dus allemaal soorten cryptovaluta. Als het aan komt op het betalen over cryptomunten ligt het aan een paar criteria, hoe je het moet aanpakken.

Verschillende soorten cryptomunten

Voordat we het gaan hebben over belasting betalen over cryptomunten is het wellicht verstandig om te kijken naar de verschillende soorten cryptomunten. Laten we beginnen met de meeste bekende cryptomunt, namelijk de Bitcoin. Het is dé grondlegger van alle cryptocurrencies.

Bij deze cryptovaluta valt veel op te merken, bijvoorbeeld dat de overboeking heel erg lang duurt tot dat het is verwerkt tot hoge transactiekosten. Toch blijft de bitcoin wel super populair. Dan heb je dus nog Ethereum, dit is dan ook de tweede grootste cryptovaluta.

Bij deze cryptovaluta is er meer mogelijk dan bij de bitcoin dankzij de achterliggende technologie, genaamd de blockchain. Ethereum is dan ook flexibeler en geavanceerder. Bij Ethereum heb je de mogelijkheid om applicaties op de ethereum-blockchain te maken, dit is dan ook super belangrijk.

Daarnaast heb je ook stratis, die heeft echt heel veel potentie. Het lijkt een beetje op ethereum. Het verschil is echter dat stratis meer gericht op het aanbieden van blockchaintechnologie voor bedrijven.

Veel investeerders voelen zich aangetrokken door het gemak van stratis. Dat kom doordat je met de bekende programmeertaal C# nieuwe stratis-applicaties kunt bouwen. Verder is er ook nog ripple in de cryptovaluta wereld. Het verschil tussen ripple en veel andere cryptovaluta is dat het geen decentraal netwerk is, Het wordt echter door een partij beheerd.

Ripple kun je zien als een soort van betaalsysteem dat is gemaakt voor internationale overboekingen. De ripple is nu flink gestegen in zijn waarde dankzij de samenwerkingen met grote partijen zoals Santander en American Express. Er zijn nog super veel andere vormen van cryptovaluta maar de laatste die we bespreken is dash. Deze is veel anoniemer en sneller dan de bitcoin.

Lees ook: Alternatieve cryptomunten voor bitcoin >>

Tips voor het omgaan met cryptomunten

Voordat je je zorgen moet maken over het belasting betalen over je cryptomunten is het wellicht handig om eerst het handelen en kopen goed onder de knie te krijgen. Je vind hier enkele tips die het omgaan met cryptomunten wat makkelijker maakt zodat jij straks een echte pro bent.

Tip #1: Gebruik kostprijsberekening

Het kopen en handelen in cryptomunten klinkt allemaal erg makkelijk. Koop ze laag in en verkoop ze als het hoog is. Daar concentreren alle handelaren zich op. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo makkelijk. Het perfecte instapmoment is namelijk heel erg moeilijk om te bepalen en daarom lukt het de meeste beleggers maar niet.

Gelukkig maar dat er een strategie bestaat die het probleem kan tegen gaan, genaamd de kostprijsberekening. Je moet dan namelijk wekelijks of maandelijks een vast bedrag in cryptomunten stoppen. Dan koop je soms als de prijs hoog is en soms als de prijs laag is. Je maakt je dan geen zorgen om de timing want het middelt zich over een langere periode uit.

Tip #2: Beveilig altijd je accounts

Wachtwoordzinnen, authenticatiemethoden en geheime sleutels, bij het handelen in cryptomunten gaat het er wat anders aan toe dan bij een bank.

Meestal is een rekening gekoppeld aan een persoon maar bij een cryptomunten platform ligt dit wel even wat anders. Zorg ervoor dat je de beveiligingsfuncties aan hebt staan, dan hoef je je namelijk geen zorgen te maken.

En wanneer je ervoor kiest om jouw cryptomunten niet op een exchange te laten staan maar op te slaan op jouw eigen wallet, zorg er dan wel voor dat je een goede wallet aanschaft. Veiligheid boven alles! Zeker als je met grote bedragen aan het beleggen bent.

Lees ook: Wat zijn de beste crypto wallets? >>

Tip #3: Omarm juist de trend

De beurswijsheid luidt als volgt: de trend is je vriend. Dat houdt in dat je niet moet proberen om de trendlijn te slim af te zijn. Als de trendlijn van de cryptomunt overduidelijk de neiging heeft om te stijgen of juiste te dalen ga dan niet de tegenovergestelde positie innemen.

Omdat de cryptomunten vaak super erg volatiel zijn beweegt de markt meestal flink in een bepaalde richting. Dan kun je zien dat er veel kansen liggen maar ook veel risico’s.

Tip #4: Wees niet te gretig

Timing is alles bij het kopen en verhandelen van cryptomunten. Vaak zijn beleggers te gretig als de prijs van een cryptomunt, bijvoorbeeld de bitcoin, flink daalt. Dat lijkt dan op het eerste gezicht een super goede kans om zo’n bitcoin in bezit te krijgen.

Echter weet jij nooit hoe ver de bitcoin nog in prijs gaat dalen. Het is bijna onmogelijk dat jij de bitcoin op exact het laagste punt inkoopt. Als de markt dan nog verder inzakt word je direct geconfronteerd met verlies.

Tip #5: Als je het geld terug hebt, heb je winst

Het is natuurlijk een super fijn gevoel als jij een positie in een munt hebt die erg goed gaat. Je moet dan echter niet vergeten om de winst uiteindelijk te verwezenlijken. Het is namelijk zo dat jij alleen het geld pas hebt als jij de cryptomunten weer hebt verkocht.

Tip #6: Verkoop niet meteen alles

Wat is dan het juiste moment om de cryptomunten te verkopen? Ook hier is timing weer van belang. Je hebt dan ook dezelfde situatie als bij het kopen van munten.

Als je besluit om je cryptomunten in iets kleinere porties te verkopen wanneer de prijs stijgt, creëer je een effect net zoals de kostprijsberekening.

Tip #7: Focus op de wekelijkse prestaties

Het lijkt misschien heel erg verstandig in het begin om de koersveranderingen bij te houden van uur tot uur. Dat is dan ook wat veel beginners doen. Je kunt dat in werkelijkheid beter niet doen. Het is veel beter als je je gaat focussen op de wekelijkse resultaten.

Dan kun jij in kaart brengen hoe de cryptomunt die jij graag wilt volgen zich aan het ontwikkelen is. Dat is dan uiteindelijk veel belangrijker dan de koers bijhouden die zich in de afgelopen 15 minuten heeft bewogen.

Tip #8: Focus op de lange termijn

Als jij graag vooruitgang wil boeken met het kopen en verhandelen van de cryptomunten dan moet je juist op de lange termijn focussen. Geduld hebben is dus erg belangrijk bij het handelen. Het zal dan ook waarschijnlijk weken duren voordat je een serieuze winst ziet. Je moet volhouden totdat je plan werkt.

Tip #9: Verliezen hoort er ook bij

Het kan soms zijn dat jij verwacht dat de transactie een bepaalde richting opgaat maar dat dan toch het tegenovergestelde gebeurt. Dan verlies je dus geld. Je hebt alleen verlies gemaakt als je het verkoopt.

Het is dan ook soms beter om gewoon je verlies te accepteren en verder te gaan. Met een stop loss order kun je een uitgangsstrategie formuleren voor als het misgaat. Dat is dan een niveau waarbij jij automatisch stopt. Zo voorkom je nog een verdere koersdaling.

Tip #10: Houd rekening met het verlies

Het is echt super belangrijk dat jij nadenkt over de mogelijkheid op verlies. Leen daarom geen geld van anderen als je gaat handelen of kopen en zorg dat jij het geld kunt missen. Je kunt het beste je geld als weg beschouwen wanneer je een transactie of investering hebt gedaan.

De voordelen van cryptovaluta

Er zitten natuurlijk veel voordelen aan cryptovaluta, want je hoort er niets voor niets iedereen over. Ten eerste is de cryptovaluta zoals de bitcoin decentraal maar wel gereguleerd. Je wordt bij cryptovaluta niet gereguleerd door een bank of een instantie wat een bepaalde vrijheid creëert.

Toch is er wel een echte controle zodat er niet wordt gesjoemeld met de keten. Dankzij de peer 2 peer technologie wordt het onmogelijk om fraude te plegen met cryptovaluta. Ook is de cryptovaluta erg veilig aangezien je het systeem niet kunt uitschakelen. Nog een voordeel is dat de cryptovaluta zoals de bitcoin is over bereikbaar is waar je internetverbinding hebt.

Je zou het kunnen zien als een ‘geld cloud’. Jij bent de beheerder van de bitcoin cloud en niet een of andere bank zoals bij je bankrekening. Bij de cryptovaluta zoals een bitcoin heb je ook een snellere wereldwijde transactie. Dat is het grote voordeel van het decentrale karakter.

De snelle transactie komen doordat het plaats vindt in een en hetzelfde netwerk. De transactie vind dus niet plaats bij bijvoorbeeld verschillende banken. Vaak is het ook nog eens een stuk voordeliger dan bij een internationale bank transactie. Verder is het ook super fijn dat cryptovaluta een internationaal karakter heeft. Iedereen kan er dus mee handelen. Of je nou in Azië of in Nederland woont.

De nadelen van cryptovaluta

Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen aan cryptovaluta. Het is namelijk niet een perfect systeem. De overheid heeft namelijk geen grip op cryptovaluta zoals ze dat wel hebben bij belasting. Daar verdient de overheid namelijk aan. Cryptovaluta is dan ook ontwikkeld voor die vrijheid.

De overheid kan dan ook niet volledig de cryptovaluta aan banden leggen, aangezien het niet gemakkelijk is om dit volledig te traceren. Toch probeert de overheid het wel. Zij kunnen dit bijvoorbeeld doen door het omzetten van cryptogeld in reguliere valuta lastiger te maken.

Daardoor accepteren veel ondernemers de cryptocoin niet meer. Verder is de bitcoin ook een heel erg volatiel product. Nu is de bitcoin nog super populair en daarom gaat de koers ook op en neer. Dat is erg fijn maar dat maakt het uitgeven van de bitcoin als betaalmiddel wel minder geschikt. Ook loop je het risico dat je je geld kwijt bent bij bitcoins. Er is namelijk niet zo’n vangnet als bij bijvoorbeeld een bank.

Cryptovaluta bezitten als particulier

Als jij als particulier in het bezit bent van een cryptovaluta, laten we zeggen een bitcoin, dan horen jouw bezittingen bij box 3 als het aankomt op het aangifte doen van inkomstenbelastingen. Dat klinkt waarschijnlijk nog een beetje onduidelijk.

Om het beter uit te leggen: je moet dan de waarde van jouw cryptovaluta op 1 januari om 00:00 uur van dat jaar aangeven bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Dan houd je de koers aan van het platform waarop jij de bitcoin verhandelt.

Dit jaar, dus in 2023, is het zo dat er een heffingsvermogen van 57000 euro is. Dan hoef jij dus geen belasting te betalen over de eerste 57000 euro. Je moet wel opletten bij het feit dat het gaat over je gehele vermogen. Dan wordt je spaargeld dus ook meegeteld.

In cryptovaluta handelen als particulier

Als jij particulier bent en van plan bent om te handelen in cryptovaluta, dan moet je de opbrengst hiervan op geven. Dus als jij belasting gaat betalen over bijvoorbeeld bitcoins, dan moet je dat opgeven zoals hierboven als beschreven is.

Uitbetaalt krijgen in cryptovaluta

Het kan soms ook zo zijn dat je wordt uitbetaalt door je werkgever in cryptovaluta. Dan moet je aan je werkgever vragen of hij op het moment van uitbetalen alles wil omrekenen in euro’s.

Ik handel met mijn bv in cryptovaluta

Als jij een bv hebt en ook graag wilt handelen in cryptovaluta wordt er van jou verwacht dat je dat dan vermeld op de resultatenrekening. Een bv is namelijk een rechtspersoon. Alle verhandelingen worden dan afgespeeld in de onderneming en dat moet jij dan in kaart kunnen brengen.

Ik heb een bv en wordt uitbetaald in cryptovaluta

Het kan dan ook zo zijn dat jij wordt uitbetaald in cryptovaluta als je een bv hebt. Als je dus voor je diensten of leveringen wordt uitbetaald in cryptovaluta moet je het omrekenen naar euro’s. Dat bedrag dat je hebt omgerekend hebt kun je rekenen als je omzet.

Je kunt dan dus ook bedrijf of verlies maken als bedrijf zijnde. Dat komt dan tot uitdrukking in jouw winst-en-verliesrekening. Het kan ook zo zijn dat jij als bv op de balansdatum cryptovaluta bezit. Dan waardeer je het op kostprijs of lagere marktwaarde.

Als ondernemer word ik uitbetaald in cryptomunten

Ook als je als ondernemer wordt uitbetaald in cryptomunten moet jij het omrekenen in euro’s. Dat omgerekende bedrag kun je dan rekenen als je omzet. Je kunt dan natuurlijk ook winst of verlies maken bij het omrekenen van de cryptovaluta. Dat moet je dan op de winst-en-verliesrekening zetten.

Als je nog op de balansdatum cryptovaluta bezit moet je het waarderen op kostprijs of lagere marktwaarde. En wanneer jij als ondernemer cryptovaluta koopt en de aankoop doet binnen de normale bedrijfsuitoefening, dan horen deze tot je ondernemingsvermogen. Als dit niet het geval is, hoort de aankoop bij je privévermogen.

Neem bijvoorbeeld duurzaam overtollige middelen, die helemaal geen functie hebben in jouw onderneming. Die gelden zijn dan helemaal niet nodig voor jouw bedrijfsuitvoering en daarom zijn ze niet bestemd om bijvoorbeeld te besteden aan investeringen.

De cryptovaluta geef jij aan in box 3. Als je in cryptovaluta wordt uitbetaald voor je diensten of leveringen moet je het ook omrekenen in euro’s. Daarna kun je bij de btw-aangifte aangeven hoeveel dat is in euro’s.

Conclusie

Je hebt nu een beter beeld gekregen over het betalen van jouw cryptomunten en waar je goed op moet letten. Uiteraard is dit afhankelijk van de situatie waarin jij jezelf bevindt.

Geef dan ook altijd netjes jouw inkomsten over crypto op bij de belastingdienst. Zou je hierover nog meer informatie willen lezen dan kan dit uiteraard op de website van de belastingdienst zelf.

Veilig en tegen lage kosten jouw cryptomunten kopen?

Jouw cryptomunten koop je eenvoudig, veilig en tegen lage kosten bij het bedrijf Bitvavo. Dit is op dit moment de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland. Waarom wij zo positief over dit bedrijf zijn en hier zelf ook graag beleggen ontdek je in onderstaande voordelen:

  • Hebben een heel overzichtelijk en eenvoudig platform.

  • Je kan makkelijk met iDeal betalen.

  • De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.

  • Een Nederlandse klantenservice.

  • Snel en veilig jouw cryptomunten kopen.

  • Over de eerste EUR 1000 handelen betaal je geen handelskosten.

  • Een handige app waarmee je overal ter wereld kunt handelen.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Ontdekken hoe ook jij geld kan verdienen met cryptocurrency?

Ben je nog in een oriënterende fase en weet je nog niet zo goed hoe en waar je moet beginnen, dan is het verstandig om eerst te leren en daarna pas te gaan investeren. Zo kan je een betere basis leggen voor de toekomst en weet je veel beter waarmee je bezig. Hierdoor ga je ook doordachte keuzes maken en stop je niet zomaar jouw zuurverdiende geld ergens in.

Want zoals je misschien al weet is de crypto markt een aantrekkelijke markt waarin je heel veel geld kan verdienen, maar net zo hard ook heel veel geld kan verliezen. Deze markt is heel volatiel en kent dan ook grote koersschommelingen waar je wel tegen moet kunnen. Want jouw investering kan zomaar met duizenden euro’s in een korte tijd gedaald zijn.

Doe daarom altijd goed jouw eigen onderzoek voordat je gaat investeren in een bepaalde cryptomunt. Volg onder andere hun roadmap en zoek uit welk team er achter de bepaalde munt zit. Zo ook de marketcap van de munt om te zien of het de moeite en het risico wel waard is. Wil je graag meer leren over de crypto wereld dan kunnen wij jou aanraden deze gratis online Crypto training te volgen.

Je leert hierin onder andere de volgende dingen:

  • De basisbeginselen van cryptocurrency.
  • Hoe je een cryptomunt ontdekt met veel potentie.
  • Een strategie waarmee jij geld kunt gaan verdienen met crypto.
  • Hoe jij de beste cryptomunten weet te vinden.
  • Hoe jij veilig jouw cryptomunten kan opslaan.
  • Het zelf aankopen van jouw eerste crypto voor EUR 1.

Wij wensen jou alvast heel veel succes met jouw beleggingen! De volgende tip geven wij jou ook nog graag mee door niet al jouw geld alleen in crypto te stoppen en dit ook wat spreiden door bijvoorbeeld ook wat geld te beleggen in aandelen, opties, vastgoed of goud. Zo kan je de risico’s enigszins beperken.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij maken op onze website gebruik van cookies om je beter en persoonlijker te helpen. Als je verder gebruik maakt van onze website gaan wij ervan uit dat je dat goedvindt. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om jou de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als je deze website blijft gebruiken zonder jouw cookie-instellingen te wijzigen of als je hieronder op "Accepteren" klikt, ga je hiermee akkoord.

Sluit