Een “soft fork” is een term die wordt gebruikt binnen de wereld van blockchain en cryptocurrencies om een verandering in de regels en protocollen van een blockchain-netwerk aan te duiden die nog steeds compatibel is met oudere versies van de software.
Dit in tegenstelling tot een “hard fork,” waarbij de keten in tweeën wordt gesplitst, blijven alle nodes binnen een soft fork op dezelfde blockchain werken, maar met enkele nieuwe regels of restricties. Lees hieronder snel verder om meer te weten te komen over een soft fork en waarom het plaatsvindt.
Het doel van een Soft Fork
Een soft fork wordt meestal uitgevoerd om de volgende redenen:
- Protocolwijzigingen: Het kan nodig zijn om wijzigingen aan te brengen in het bestaande protocol van een blockchain om technische verbeteringen door te voeren, beveiligingsmaatregelen toe te voegen of de efficiëntie te verhogen.
- Regelhandhaving: Een soft fork kan worden gebruikt om nieuwe regels af te dwingen zonder dat alle nodes in het netwerk de software moeten updaten. Nodes die de nieuwe regels niet volgen, worden dan als niet-compatibel beschouwd.
Het proces van een soft fork
Een soft fork bestaat meestal uit de volgende stappen:
- Aankondiging: Ontwikkelaars en de gemeenschap kondigen de voorgestelde wijzigingen aan en stellen een datum vast voor de soft fork.
- Implementatie: De nieuwe versie van de blockchain-software wordt ontwikkeld en uitgebracht. Deze bevat nieuwe regels die strenger zijn dan de bestaande regels.
- Consensus: Miners en node-operators beslissen of ze de nieuwe software willen accepteren en gebruiken. Nodes die de nieuwe regels niet volgen, worden “niet-compatibel” met het netwerk.
- Voortzetting: De blockchain blijft zich ontwikkelen, en de regels die zijn vastgesteld in de nieuwe software worden gehandhaafd. Oudere versies van de software blijven nog steeds werken, maar moeten uiteindelijk worden bijgewerkt om compatibel te blijven.
Gevolgen van een soft fork
- Compatibiliteit: Een soft fork zorgt ervoor dat nieuwe en oude versies van de blockchain-software naast elkaar kunnen bestaan, omdat oudere software de nieuwe regels nog steeds kan verwerken.
- Gemeenschapsacceptatie: Het succes van een soft fork hangt af van de acceptatie en naleving van de nieuwe regels door de meerderheid van de gemeenschap.
Conclusie
Een soft fork is een methode om veranderingen en upgrades in blockchain-netwerken door te voeren zonder de keten te splitsen. Hoewel ze minder ingrijpend zijn dan hard forks, kunnen soft forks nog steeds belangrijke gevolgen hebben voor de werking van een blockchain-netwerk.
Ze moeten dan ook zorgvuldig worden gepland en uitgevoerd. Voor een ieder die betrokken is bij cryptocurrencies en blockchain-technologie is het belangrijk over voldoende kennis te beschikken met betrekking tot soft forks.